Vice: Fotografije Trećeg rajha u boji koje ostavljaju bez daha

Hitlerova nacistička partija je poznata po korišćenju simbolike u kampanjama. Korišćenje ogromnih parola i nepregledne mase ostavljalo je zasluženo zloslutne utiske, ali je i oponašano više puta, u skoro svim kasnijim totalitarnim režimima. Iako svi znamo koliko je Hitlerova propagandna mašina bila moćna, kada je vidite u fotografijama u boji, kao u projektu Life, ostavlja bez daha.

Život

Izvor: Derek Mead

Petak, 04.09.2015.

15:17

Default images

Life je kopao po starim arhivama u potrazi za starim i do sada neviđenim fotografijama (Tribjut ratnom fotografu Leriju Barouzu je naročito moćan). Ali Life je nadmašio sebe serijom fotografa Huga Jaegera, jednog od Hitlerovih ličnih fotografa.

Ceo grad zavijen u kukaste krstove jeste prizor koji se teško zaboravlja. Ali kada to vidiš u boji, vidiš koliko se crveni baneri u stvari ne uklapaju u pejzaž. Liči na ogroman crveni talas koji je potopio svaki ćošak i svaku pukotinu grada.

To je efekat koji je Hitlerova propaganda želela da proizvede - Nacistička partija je nezaustavljiva sila koja potapa sve pred sobom. Jedina opcija je pridružiti im se.

Hitlerova moć je delom nastala iz čiste kulturne estetike koju je koristio. Kada se suočite sa neverovatno efikasnom mašinom koja sve boji u crveno, teško je odupreti se – kako je Hitler postajao moćniji, mašina je postojala jača.

Nastavak teksta pročitajte na vice.com/rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: