Scenariji za bekstvo Džulijana Asanža

Ekvadorski zvaničnici planirali su više scenarija za bekstvo Džulijana Asanža, osnivača ’’Vikiliksa’’, iz ambasade te zemlje u Londonu, prenosi britanski ’’Gardijan’’.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

14:10

Default images
Foto: Beta/AP

Jedan od planova za bekstvo jeste da se Asanž preruši u žensko i u elegantnoj haljini neprimetno prođe pored policije koja ga čeka ispred ekvadorske amabasade.
Razmatrana je i mogućnost da se Asanž popne na krov ambasade i da preko krovova susednih kuća dođe do obližnjeg helidroma.

Sledeća opcija obuhvata bi to da Ekvador imenuje osnivača ’’Vikiliksa’’ za predstavnika u Ujedinjenim nacijama, a zatim ga izvedu napolje i smeste u zvanični automobil ambasade, pod zaštitom diplomatskog imuniteta.

I pored planiranja, nije počela realizacija neke od ovih opcije zbog velikog broja britanskih policajaca koji okružuju ambasadu, kao i napredne tehnologije koja može detektovati toplotu ljudskog tela.

Ekvador je 2012. godine dao politički azil Asanžu kojem preti ekstradicija u Švedsku zbog istrage o navodnom silovanju i seksualnom napadu. Asanž je odlučio da ostane u ambasadi rekavši tada da nije imao drugog izbora nego da traži azil.

Švedska nije mogla garantovati da će po dolasku u Stokholm biti isporučen u SAD, gde reba da se suočiti sa optužbama za špijunažu u vezi sa poverljivim dokumentima koje je objavio sajt "Vikiliks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: