Matičarka odbila da venča gej parove pa završila u zatvoru

Američka matičarka koja je, pozivajući se na Božiju volju, odbila da izda dozvolu za sklapanje braka istopolnom paru završila je u četvrtak u zatvoru zbog nepoštovanja suda.

Život

Izvor: Jutarnji.hr

Petak, 04.09.2015.

10:15

Default images
Foto: Danielle / Flickr.com

Matičarka Kim Dejvis iz okruga Roan u Kentakiju odbijala je da izda bračne dozvole, otkako je Vrhovni sud u junu proglasio da po američkom ustavu istopolni parovi imaju pravo na brak.

Prvostepeni sud tada je odlučio da Dejvis mora da vrši državnu službu bez obzira na verska uverenja. Dejvis se žalila na odluku suda prema kojoj mora da izdaje dozvole za brak, a dok se taj predmet ne reši zatražila je da joj Vrhovni sud privremenom merom omogući pravo da uskrati dozvole istopolnim parovima. Vrhovni sud je to u ponedeljak odbio.

U četvrtak je nakon ročišta na žalbenom saveznom sudu gde je ostala pri svojim uverenjima objašnjavajući da je brak isključivo zajednica žene i muškarca završila u zatvoru zbog nepoštivanja sudske odluke da mora raditi svoj posao.

Bela kuća komentarisala je rasplet porukom da nijedan državni službenik nije iznad zakona, "ni američki predsednik ni državna službenica u okrugu Roan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: