Poljsku trese zlatna groznica, a voza zapravo nema?

Guverner Narodne banke Poljske Marek Belka izjavio je da je priča o vozu sa nacističkim zlatom koji je navodno pronađen na jugozapadu te zemlje izmišljena i da je reč o neslanoj šali i prevari.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

10:05

Default images
Foto: Thinkstock

Na pitanje da li bi eventualno pronađeno zlato iz voza moglo da poveća rezerve poljske banke, Belka je rekao da veruje da niko u Centralnoj banci nije ni sekund razmišljao o toj temi, navodi Rojters.

Zamenik poljskog ministra kulture rekao je, međutim, prošle sedmice da je gotovo siguran da je u Poljskoj lociran nacistički voz koji je navodno nestao pred kraj Drugog svetskog rata.

Vlasti u Poljskoj pokrenule su pre dva dana akcije protiv lovaca na blago koji su preplavili okolinu grada Valbžiha na jugozapadu te zemlje, gde je navodno pronađen nacistički voz sa blagom.

Nakon što su jedan Poljak i jedan Nemac 20. avgusta objavili da su pronašli nacištički voz pun blaga - zlata, dragulja i vrednih umetničkih dela koji je navodno nestao pred kraj Drugog svetskog rata, taj grad i okolni šumoviti predeli suočavaju se sa "zlatnom groznicom".

Kako prenosi agencija AP, ljudi sa detektorima metala preplavili su oblast.

Guverner provincije Tomas Smolarc rekao je u ponedeljak da policija pokušava da ih zaustavI i da je tražio od vojske da ispita teren.

Prema navodima zvaničnika, prethodni izveštaji o nalazištu pokazali su da se tamo nalaze samo zarđali delovi metala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: