Rusi ispituju mogućnost kloniranja mamuta

Rusija je otvorila laboratoriju u Sibiru posvećenu proučavanju DNK istrebljenih životinja, u nadi da će jednom napraviti njihove klonove.

Život

Izvor: BBC

Sreda, 02.09.2015.

15:50

Default images
Foto: Thinkstock

Laboratorija u Jakutsku, koji se često naziva najhladnijim gradom na svetu, “tražiće žive ćelije pogodne za kloniranje”, kaže Semen Grigorjev, direktor Muzeja mamuta koji funkcioniše u okviru Severoistočnog federalnog univerziteta.

“Prioritet je oživljavanje mamuta”, kaže on za magazin Ogonek, dodajući da će u studije biti uključeni i Insitut iz Pekinga i biotehnološka kompanija iz Južne Koreje Sooam.

Ranije ove godine istraživači univerziteta Harvard objavili su da su prekopirali 14 gena mamuta u genom azijskog slona. Naučnici iz Jakutska se nadaju da će njihova kolekcija od 2.000 i više ostataka praistorijskih životinja – od primitivnih pasa, preko konja do mamuta – pomoći u pronalasku adekvatne DNK pogodne za kloniranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: