Deset najkorumpiranijih političara svih vremena

Korupcija je iskorišćavanje javnih resursa, moći i pozicije kako bi ilegalno napredovali, a iako mnogi to čine, ovo je 'creme de la creme' korumpiranih političara

Život

Izvor: express.hr

Nedelja, 30.08.2015.

16:18

Default images
Foto: Thinkstock

Oni su posezali za državnim novcem, ali i primali i mito kako bi iskoristili svoj položaj i moć na vlasti. No, kada se pročulo za korupciju, njihove diktature nisu završavale slavno. Iako su pokušali da uteknu pravdi, većini korumpiranih političara to nije uspelo jer su svi na kraju završili na sudu i zatvoru.

Ovo su prema LolWotu najkorumpiraniji političari sveta:

Sadam Husein

Sadam Husein predsedavao je Irakom od 16. jula 1979. do 9. aprila 2003. godine, a samo nekoliko sati pre američke invazije, naredio je Iračkoj centralnoj banci da na njegov lični račun prebaci milijardu dolara. Prema istraživanju američkog Senata, Husein je proneverio oko 21 milijardu dolara iz programa nafte za hranu.

Slobodan Milošević

Milošević je bio predsednik Srbije od 1989. do 1997, a posle predsednik Savezne Republike Jugoslavije do 2000. godine. Uhapšen je godinu dana kasnije zbog korupcije i zloupotrebe moći. Sudu za ratne zločine UN-a u Hagu predat je pod optužbom za zločine počinjene protiv čovečnosti i ilegalne upotrebe 2,1 milijardi dolara državnog novca, ali je preminuo pre nego što je donesena presuda.

Mobutu Sese Seko

Predsedavao je Republikom Kongo gotovo tri decenije, od 1965. do 1997. godine, a za vreme njegovog diktatorskog režima Kongo je 1971. godine promenio ime u Zair.

Bio je poznat po nepotizmu i čestim odlascima u kupovinu u Pariz i to na državni račun. Na taj je način Seko proneverio između četiri i 15 milijardi dolara. Narod je tokom njegove vladavine pretrpeo visoku inflaciju, prekomerne dugove i devalvaciju valute. Vojsku je 1991. godine iskoristio kako bi sprečio promene, odnosno da vlast ne deli s čelnicima opozicije.

U maju 1997. godine s vlasti su ga izbacile pobunjene snage. Umro je u Maroku.

Ferdinand Markos

Tokom njegove diktature od 1965. do 1986. godine filipinski dugovi su porasli s jedan na 25 milijardi dolara. Koristio se ofšor bankovnim računima kako bi državni novac prebacio na svoj lični. Postoje izveštaji da je iz državne riznice ukrao od pet do 10 milijardi dolara. Nezakonito bogatstvo stekao je preuzimanjem velikih privatnih kompanija, vladinim pozajmicama prijateljima i mitom privatnih kompanija. Umro je u egzilu na Havajima 1989. godine.

Spiro Egnju

S mesta zamenika predsednika SAD-a odstupio je 1973. godine, kada je savezna porota počela s opsežnom istragom. Na početku je poricao optužbe, ali je kasnije u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa priznao krivicu iako mu nije suđeno zbog varanje vlade. Sudija ga je kaznio s 10.000 dolara i tri godine uslovnog zatvora, ali je 1983. godine bio prisiljen da plati državi Meriland 268.482 dolara mita koje je primio

Mohamed Suharto

Režim ovoga indonezijskog predsednika koji je vladao od 1967. do 1998. godine smatra se najkorumpiranijim u 20. veku. On i njegova porodica kontrolisali su privatne kompanije i fondacije. Ostavku na dužnost podneo je nakon velikih protesta građana Indonezije.

Procenjuje se da je Suharto proneverio između 15 i 35 milijardi dolara tokom svoje 32-godišnje vladavine.

Umro je 2008. zbog otkazivanja srca u 86. godini, a dve godine kasnije indonezijski Vrhovni sud objavio je da je preuzeo 307 miliona dolara od jedne fondacije koju je utemeljio Suharto.

Rendi Djuk Kaningem

Ovaj pilot ratne mornarice tokom Vijetnamskog rata, bio je član republikanaca u američkom Senatu od 1991. do 2005. godine, a priznao je da je uzeo najmanje 2,4 miliona dolara mita kao kongresmen. S tim je novcem kupio vilu, stan, rols-rojs i jahtu. S dužnosti je odstupio 2005. godine, kada je i priznao krivicu, a godinu kasnije osuđen je na osam godina zatvora te mu je naloženo da vrati 1,8 miliona dolara.

Iz zatvora je pušten u junu 2013. godine.

Bad Dajer

Proglašen je krivim zbog uzimanja 300.000 dolara iz privatnih kompanija u zamenu za četiri miliona vrednih državnih ugovora.

Bio je član republikanaca u Predstavničkom domu od 1965. do 1970, posle čega je prešao u američki Senat gde je bio do 1981. godine. Zatim je postao blagajnik Pensilvanije.

Ubio se na konferenciji za novinare 22. januara 1987. godine.

Alberto Fudžimori

Kada je u javnost procurila vest o njegovoj korumpiranosti, ovaj 90. predsednik Perua otišao je u Japan.

Osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog pronevere, te još šest godina zbog korupcije i mita. Sudilo mu se, takođe, i zbog narušavanja ljudskih prava, ubistva i otmice, zbog čega je osuđen na 25 godina zatvora.

Japanci su odbijali da ga izruče peruanskim vlastima, ali je on neočekivano otišao u Čile, a njihovVrhovni sud je Fudžimorija izručio Peru u septembru 2007. godine.

Sani Abača

Ovaj prvi čovek Nigerije od 17. novembra 1993. do 8. juna 1998. godine, zajedno sa svojom porodicom ukrao je pet milijardi državnih funti. Umro je 1998. godine u svojoj vili u Abudži zbog iznenadnog srčanog udara, iako postoje nepotvrđeni izveštaji da je otrovan.

Američko Ministarstvo pravosuđa prošle godine je otkrilo da je on sa svojom grupom ilegalno “zamrznuo” 458 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: