Godinu dana provode u izolaciji kako bi okusili život na Marsu

Šest osoba izolovalo se od ostatka sveta pod jednom kupolom na Havajima i to na godinu dana. Reč je o najdužem eksperimentu u Americi, čiji je cilj da pomogne NASA da se pripremi za pionirsko putovanje na Mars.

Život

Izvor: AFP

Subota, 29.08.2015.

16:08

Default images
Foto: Sian / hi-seas.org

Posada uključuje francuskog astrobiologa, nemačkog fizičara i četiri Amerikanca – pilota, arhitektu, lekara/novinara i geologa.

Oni su nastanjeni u kupoli prečnika 11 metara na ogoljenoj severnoj padini planine Mauna Loe.

Na mestu koje ne naseljavaju životinje i ima vrlo malo vegetacije, danas su poslednji put za narednih godinu dana zatvorili vrata za ostatak sveta.

Muškarci i žene imaju male sobe a prostorom za spavanje i stolom, a hraniće se konzerviranom hranom. Napolje će izlaziti samo u astronautskim skafanderima i imaće ograničen pristup internetu.

Zašto bi iko želeo da ovako provede godinu dana?

Član tima Šejna Giford kaže da oni “žele da promene svet, tako što će omogućiti svim ljudima da po želji napuste planetu”.

Arhitekta Tristan Bejsingtvajte kaže da će “proučavati arhitektonske metode za stvaranje okruženja lakšeg za život i našu sposobnost da živimo u ekstremnim uslovima”. “Nadam se da ću naučiti mnogo”, napisao je on na svojoj LinkedIn strani.
Foto: Sian / hi-seas.org
Svaki astronaut koji jednom ode na Mars prvo će morati da izdrži boravak na drugoj planeti koji će trajati mnogo duže od šest meseci, koliko je uobičajeno zadržavanje posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Sadašnja tehnologija predviđa da će samo putovanje do Crvene planete trajati oko osam meseci, a svemirska agencija procenjuje da bi misija sa posadom trebalo da se zadrži na Marsu između jedne i tri godine.

Sve to vreme provedeno u skučenom prostoru, bez pristupa svežem vazduhu, hrani i privatnosti, sigurno će se odraziti na psihu pionira.

Zato Američka svemirska agencija proučava razne scenarije već na Zemlji u programu pod nazivom HI-SEAS, pre nego što se u četrdesetim godinama ovog veka otisne na Mars.

NASA je potrošila 1,2 miliona dolara samo na simulaciju kuvanja na Marsu, a upravo je dobila još milion za još tri simulacije, kaže glavni istraživač Kim Binsted.

“To je vrlo jeftino, za svemirska istraživanja. To je mala svota u odnosu na cenu toga da misija pođe naopako”, kaže ona za AFP.

Binsted kaže da je tokom osmomesečne misije suživota u izolaciji koja je okončana sredinom ove godine bilo konflikata, ali da je posada uspevala da razreši probleme.
Foto: Sian / hi-seas.org
“Mislim da su međuljudski sukobi nešto što ne možete sprečiti. To će se dešavati na ovim dugim misijama, čak i među najboljim ljudima. Ipak, možete im pomoći da postanu otporniji i da bolje reaguju na probleme. Oni će ih rešavati i nastaviti da rade kao tim”, kaže ona.

Binsted navodi da bi prvi rezultati ove misije trebalo da budu objavljeni za oko godinu dana.

Džoslin Dan, član posade iz ranije misije, kaže da je volela interne šale sa članovima tima, svakodnevne vežbe i učenje kuvanja.

“Mislim da sam stekla osećaj kako je biti u braku, iako je umesto dve, ovaj odnos podrazumevao suživot šest osoba”, napisala je ona u svom blogu.

Ipak, samo nekoliko dana nakon što se misija okončala sredinom juna, rekla je da oseća neopisivo zadovoljstvo što je opet “na Zemlji”, što jede sveže povrće, koristi nož da seče meso, pliva, pije sokove i šampanjac.

“Ne mogu da verujem koliko su mi nedostajali ukus i tekstura sočnog bifteka”, napisala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: