Posle Plutona, "Horizonti" spremni za novu misiju

Posle istorijske “posete” Plutonu, NASA sonda “New Horizons” usmerena je ka Kojperovom pojasu i malom objektu u njemu poznatom kao 2014 MU69.

Život

Izvor: business-standard.com

Subota, 29.08.2015.

11:21

Default images
Credits: NASA/JHUAPL/SwRI/Alex Parker

Krajem oktobra i početkom novembra “Novi horizonti” obaviće potrebne manevre i usmeriti se ka ovom nebeskom telu čiji je nadimak PT1. Do njega bi trebalo da stigne tek 1. januara 2019. Svako odstupanje od ovih rokova moglo bi da dovede do gubljenja dragocenog goriva i ugrozi misiju.

“2014 MU69 je odličan izbor jer je dobar predstavnik starih objekata u Kojperovom pojasu, koji su nastali i zadržali se na istom mestu”, kaže glavni istraživač zadužen za misiju Alan Stern.

“Novi horizonti” nose dodatno gorivo za prolazak kroz Kojperov pojas, a komunikacioni sistemi napravljeni su tako da funkcionišu i kada se odmaknu daleko od Plutona.

“Sistem je dizajniran tako da traje još mnogo godina, a instrumenti da funkcionišu u uslovima smanjene osvetljenosti, kakvi će vladati tokom prolaska pored 2014 MU69”, kaže Stern.

Za razliku od asteroida, objekte u Kojperovom pojasu Sunce jedva da greje, pa naučnici smatraju da predstavljaju dobro očuvan duboko zamrznut uzorak onoga što je bio naš sistem pre 4,6 milijardi godina, kada je i nastao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: