Glavni grad Islanda dobija ulicu Darta Vejdera

Glavni grad Islanda, Rejkjavik, daće jednoj od svojih ulica ime Darta Vejdera, "mračnog gospodara" iz filmova "Ratovi zvezda".

Život

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.08.2015.

21:26

Default images
Foto: Screenshot

Ta ulica u industrijskoj zoni, gde stanovnici slabo zalaze, a turisti još manje, ipak se neće zvati baš "Ulica Darta Vejdera" već "Svarthofej" što na islandskom znači "crna glava", a tako na tom jeziku i nazivaju Vejdera.

Tu odluku je u sredu donela gradska Uprava za okolinu i urbanizam, a očekuje se da je odobri Gradsko veće. Ideju za to je pre dve godine stanovnik Rejkjavika Oli Gneisti Solejarson podneo na sajtu Opštine: "Moramo jednu ulicu nazvati po nekom liku iz Ratova zvezda. (...) To je tako očigledno", napisao je on tada. Predlog se dopao opštinskom zvaničniku Nikulasu Ulfaru Masonu koji je na to skrenuo pažnju svojih kolega nadležnih za urbanizam i obrazložio: "Prikladno je davati nazive po pojavama iz istorije čovečanstva, stvarnih ili izmišljenih. Mnogo je primera ulica Rejkjavika nazvanih po izmišljenim likovima, tako da ne bi bilo čudno neku ulicu ;nazvati po Dartu Vejderu". "Kada postave tablu, otići ću tamo da se slikam. Nadam se da će ljudi biti zadovoljni", prokomentarisao je autor ideje, Solejarson.

Na vlasti u Rejkjaviku su od 2014. socijaldemokrate, a pre njih, 2008. godine, birači razočarani finansijskom krizom su na mesto gradonačelnika bili doveli Jona Gnara, komičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: