Kako izgleda povratak iz svemira na Zemlju? (VIDEO)

Jedini način da astronauti dođu do Međunarodne svemirske stanice i vrate se na Zemlju trenutno predstavlja putovanje ruskom Sojuz raketom. To po svemu sudeći nije laka vožnja.

Život

Izvor: Daily Mail

Utorak, 25.08.2015.

09:56

Default images
Foto: Twitter video screenshot

Video koji je zabeležen u jednoj od kapsula Sojuza prikazuje kako se vraćaju astronauti na Zemlju, a objavio ga je Francuz Tomas Peske koji se trenutno priprema za šestomesečnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U snimku se vide Teri Virts, Samanta Kristoforeti i Enton Škaplerov koji su se na Zemlju vratili u junu ove godine.

Uprkos upotrebi čak četiri padobrana za prizemljivanje, sila udara je ogromna, ali je Samanta Kristoforeti na Twitteru napisala da je to bilo zapravo “odlično spuštanje”. “Tomase, budi spreman na mnogo gore. Mi smo imali sreće!”, napisala je astronautkinja.

Kapsula Sojuza za spuštanje na Zemlju može da primi tri osobe. Putovanje od Međunarodne svemirske stanice do tla traje oko tri sata. Iako može da dostigne brzinu i do 820 km/h, kapsulu pomalo usporava trenje u atmosferi, a četiri padobrana aktiviraju se 15 minuta pre sletanja. Pred samo spuštanje, pale se i dve rakete koje obezbeđuju dodatno usporavanje.

Astronauti sede u specijalnim sedištima koja se prave prema obliku njihovih tela i opremljena su specijalnim jastucima koji sprečavaju povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: