Da li je ovo naš prvi kontakt sa vanzemaljcima?

Neobjašnjivi naleti radio talasa, koje trenutno istražuju australijski naučnici, mogli bi da vode poreklo od vanzemaljskih oblika života, piše “Newc.com.au”.

Život

Izvor: news.com.au

Subota, 15.08.2015.

19:35

Default images

Foto: Rob Deutscher/Flickr.com

Tim australijskih naučnika radi na odgonetanju porekla radio talasa čiji nalet u trajanju od par milisekundi nosi onoliko energije koliko Sunce oslobodi za mesec dana, piše “New Scientist”.

U proteklih 15 godina radio-teleskopi zabeležili su 10 ovakvih naleta, a fenomen je prvi put privukao pažnju naučnika prošle godine, kada je teleskop u Novom Južnom Velsu zabeležio poslednji od njih.

Tada je odlučeno da se temeljno analiziraju i stariji podaci, koji su otkrili još 9 ovakvih slučajeva.

Ono što ih čini toliko neobičnim je što je sadržilac za period kašnjenja između dolaska prvog i poslednjeg talasa svakog praska uvek isti –iznosi 187.5. Za ovaj matematički fenomen naučnici još uvek nemaju objašnjenje.

Izuzetno katko trajanje praska, kao i razlika između talasa najniže i najviše frekvencije ukazuju na to da naleti vode poreklo od malog izvora - najviše par stotina kilometara u prečniku, koji je vrlo udaljen, najverovatnije u drugoj galaksiji.

Vodeći naučnici istraživanja, Majkl Hipke sa Instituta za analizu podataka “Neukirchen-Vluyn” u Nemačkoj i Džon Lernd sa Havajskog univerziteta, zaključili su da mogućnost da matematički fenomen predstavlja slučajnost iznosi 5 prema 10.000.

Prema njihovom mišljenju, moguće je da ovu pojavu ne razumemo zbog ograničenosti sadašnjeg ljudskog znanja – može se desiti da nismo dovoljno napredovali na polju izučavanja fizike.

S druge strane, ovu pojavu mogao bi da uzrokuje i neki izviđački satelit čije prisustvo do sada nije zabeleženo, ili forma vanzemaljskog života koja pokušava da zadobije našu pažnju i ostvari kontakt sa nama.

Nije isključeno ni da je u pitanju neki uobičajen, zemaljski izvor. Pre par meseci ustanovljeno je da je signale koje je teleskop Sparks zabeležio 2010. godine emitovala – mikrotalasna rerna iz obližnje kuhinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: