Naučnici otkrili "poslednje jezero na Marsu"

Tri naučnika tvrde da su pronašli najbolje mesto za potragu za vanzemaljskim oblicima života – basen na kom se nekada nalazilo poslednje jezero na Marsu.

Život

Izvor: Business Insider

Sreda, 12.08.2015.

11:15

Default images
Credits: NASA/GSFC

Iako na Crvenoj planeti više nema vode, ona je pre nekoliko milijardi godina imala ogromne okeane, a za njima je možda ostalo nešto što će nam razotkriti da li je u njima bilo života.

Na Marsu se, doduše, pre oko 3,6 milijardi godina pojavio “novi talas” površinske vode koja je bila smeštena u basenu u blizini ekvatora, oko 160 kilometara od mesta na kom se trenutno nalazi rover Kjuriositi.

To je jedno od najmlađih jezera na Marsu, stoji u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu “Geology”.

Otkriće je uzbudljivo iz aspekta potrage za marsovskim oblicima života, objašnjava vođa studije Brajan Hajnek koji je saradnik Laboratorije za atmosfersku i svemirsku fiziku na Kolorado univerzitetu.

“U vreme kada je to jezero postojalo, na Zemlji je već bilo života”, objasnio je Hajnek za Business Insider. “Tom analogijom, možemo reći da je to odlično mesto za traženje ostataka marsovskog života”.

Istraživači ispituju starost i poreklo stotina slanih dolina širom Marsa, kako bi mapirali koliko je vode nekada postojalo na njegovoj površini. Ipak, teško je proceniti koliko su stare pojedine naslage soli. Jedini način koji trenutno imaju je prema broju kratera od udara meteora, koji zatim porede sa brojem kratera na Mesecu.

Trenutno nema planova za posetu najmlađem jezeru na Marsu, ali Hajnek se nada da će možda njegov rad naterati NASA da sledeći rover koji će na Mars poći 2020. pošalje baš na ovu ravan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: