Kako je vešti neurohirurg prouzrokovao Napoleonov pad

Kada su vojne snage čuvenog vojskovođe Napoleona Bonaparte počele da napreduju ka Moskvi u jesen 1812. godine, ruski general Mihail Kutuzov spalio je sopstveni grad, povukao se ka istoku i ostavio grad na milost i nemilost osvajača.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

16:27

Default images

Foto: Duke One/Flickr.com

Ali, ispostavilo se da je potez, koji bi mnogi smatrali umobolnim, zapravo bio vizionarski – Napoleonova vojska, koja nije mogla da izdrži ranu i surovu rusku zimu, ubrzo je napustila Moskvu i povukla se ka Parizu, piše "Newser".

Kutuzovljeva odluka da se povuče, umesto da ostane i pruži otpor neprijatelju, u konačnom je spasila Rusiju, a naučnici su nedavno odlučili da istraže koja je bila uloga neurohirurga Žana Masoa u ovom presudnom istorijskom događaju.

U fokusu istraživanja bile su ‘dve naizgled smrtnonosne Kutuzovljeve rane’. Naime, u borbi protiv Turaka 1774. i 1788. godine, Kutuzov je dvaput pogođen u glavu. Prvi metak najverovatnije je izazvao oštećenje frontalnog dela lobanje, što je za posledicu imalo generalovo nepredvidivo ponašanje, koje je njegov kolega u ono vreme opisao kao ‘oslabljenu mentalnu snagu’.

Nakon dve godine istraživanja, ustanovljeno je da je njegov život najverovatnije oba puta spasio Žan Maso. U kakvom je stanju kasnije bio Kutuzovljev mozak, koji je poslednji put ispitan tokom autopsije u aprilu 1813., najverovatnije će ostati tajna, ali su svakako ostali pisani dokazi o ‘veštoj neurohirurškoj nezi’ koju je pružio pacijentu.

“Želeli smo da otkrijemo šta se zaista dogodilo. Zaključili smo da jedna od tadašnjih najboljih hirurških tehnika dugo nije bila uzimana u obzir kao značajan deo Kutuzovljevog uspeha”, zaključio je vodeći naučnik studije.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Neurosurgical Focus”,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: