Najveće misterije palih aviona u istoriji

Ostaci aviona za koje se smatra da su pripadali nestaloj letelici Malasya Airlinesa pronađeni su na plaži jednog izolovanog ostrva u Indijskom okeanu.

Život

Izvor: News.com.au

Subota, 01.08.2015.

12:27

Default images

Foto: NOAA's National Ocean Service/ Flickr.com

Stručnjaci još analiziraju njihovo poreklo, pokušavajući da razreše misteriju koja traje duže od godinu dana i pronađu odgovor na pitanje šta se desilo s letom MH370.

Međutim, to nije prvi put da avion nestane ili se sruši pod potpuno nerazjašnjenim okolnostima. Predstavljamo vam još neke misteriozne avio nesreće koje su se odigrale tokom poslednjih 100 godina:

Aer Lingus let 712

Aer Lingus let 712 krenuo je 24. marta 1968. iz Korka u Irskoj na aerodrom Hitrou u Londonu i pao u more. Poginula je 61 osoba.

Međutim, kada su istražioci pronašli mesto pada, nisu mogli da objasne šta je srušilo taj avion. Narednih godina, mnogi svedoci tvrdili su da je avion pogodio eksperimentalni britanski projektil, ali je Vlada te zemlje negirala takve optužbe.

B47 Stratojet bombarder

U martu 1956. Boeing B47 Stratojet bombarder koji je nosio trojicu pripadnika američkog vojnog vazduhoplovstva nestao je nad Sredozemnim morem dok je iz baze Mekdil u Floridi leteo u bazu u Maroku. Najstrašnije je to što je nosio i dve nuklearne bojeve glave koje takođe nikad nisu pronađene.

Helios Airways let 522

Grčka kontrola leta je 14. avgusta 2005. izgubila kontakt s Helios Airways letom 522 koji je sa atinskog aerodroma krenuo na Kipar. Međutim, avion se držao istog smera duže od jednog sata, a kada su poslani vojni avioni da presretnu let, primetili su da je pilot pao na kontrolnu tablu. Samo trideset minuta kasnije avion je udario u stenu van grada, a poginula je 121 osoba. Istragom je utvrđeno da je možda došlo do postepenog gubitka vazdušnog pritiska u kabini, zbog čega su osoblje i putnici izgubili svest.

Lockheed Electra Amelije Erhart

Jedna od najpoznatijih avijatičarskih misterija dogodila se 1937. kada je avion Lockheed Electra kojim je upravljala avijatičarka Amelija Erhart nestao nad Pacifikom tokom pokušaja da obleti svet.

Nikada nije pronađena nikakva olupina, što je podstaklo mnoge teorije zavera.

Let 19

Let 19 je naziv koji je dobila vežba američkog vojnog vazduhoplovstva 5. decembra 1945. koja je uključivala Avegenr Torpedo bombarder.

Avion koji je nosio 14 vojnika nestao je nad Bermudskim trouglom. U potragu za njima krenuo je Mariner vazdušni brod sa 13 članova posade, ali je i on uskoro nestao. Ni jedan avion niti bilo ko od ukupno 27 nestalih ljudi nikada nisu pronađeni.

Egypt Air let 990

Foto: Andrew W. Sieber / Flickr.com

Let 990 trebalo je da leti iz Los Anđelesa u Kairo sa presedanjem u Njujorku. Međutim, 31. oktobra 1999. Boeing 747 misteriozno se srušio u Atlantik, a tom prilikom poginulo je 217 putnika i 14 članova posade. Iako istražitelji nikad nisu pronašli uzrok pada, američki Federalni istražni biro veruje da je reč o sabotaži.

Egipćani su tvrdili da je pao zbog mehaničkog kvara, a Amerikanci da je za pad odgovoran prvi oficir.

Pan Am let 7

Pan Am let 7 jednom je važio za najekskluzivniji i najluksuzniji “put oko sveta”. Međutim, 1957. tokom putovanja od Los Anđelesa do Havaja, Boeing Stratocruiser nestao je bez traga. Spasilačke ekipe tražili su ga pet dana, a potom ga našli kako pluta okeanom stotinama kilometara dalje od kursa i to gotovo neoštećenog. Autopsije putnika pokazale su da su svi otrovani ugljen monoksidom, ali nije pronađen izvor ovog gasa.

Air France let 447

Air France let 447 je ujutro 1. juna 2009. putovao od Rio de Žaneira u Pariz i tada nestao zajedno sa 216 putnika i 12 članova posade. Airbus A330 uleteo je u oluju, ali pilot nije poslao nikakav signal za pomoć. Nekoliko dana nije pronađen ni jedan trag njegovog pada, a bilo je potrebno duže od dve godine da se pronađu crne kutije sa okeanskog dna. Analize su pokazale da je do pada došlo zbog ljudske greške, ali i mehaničkog kvara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: