Kuća "sklopljena" za 3 sata uz pomoć 3D tehnologije

Kineska kompanija Džuoda je pomoću 3D štampača uspela da sagradi dvospratnu kuću za rekordno vreme.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

18:40

Default images
Foto: Screenshot

Za ostvarenje ovog projekta, realizovanog u Sianu, u centralnoj Kini, bilo je potrebno šest 3D štampanih modula od 100 kilograma po kvadratnom metru, koje su radnici potom transportovali do gradilišta i na licu mesta sklopili za manje od tri sata.

Kuća je otporna na požar i zemljotres jačine 9 stepeni na Rihterovoj skali zahvaljujući specijalnom materijalu koji se koristi u 3D štampi, a čiji sastav kompanija drži u tajnosti.

Prema recima An Jonglianga, gradjevinskog inženjera firme, uz korišćenje 3D tehnologije dovoljno je 10 dana da se uradi cela kuća, dok bi za zidanje vile istih dimenzija tradicionalnim metodama bilo potrebno oko šest meseci.

Što se cene tiče, izgradnja jedne ovakve gradjevine košta izmedju 366 i 439 evra po kvadratnom metru.

Kompanija Džuoda objavila je da je već potpisala ugovore za izgradnju četrdesetak 3D objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: