Kako nastaje munja?

Leto je godišnje doba kada često viđamo munje i gromove. Da li ste se nekada zapitali kako oni zapravo nastaju?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

21:51

Default images

Munja nastaje kada se prazni atmosferski elektricitet. Zvuči komplikovano? Pojasnićemo. Pražnjenje se pojavljuje kada neki deo atmosfere postane električki nabijen ili se pojavi razlika potencijala dovoljna da svlada otpor vazduha. Munja najčešće udara iz olujnih oblaka kumulonimbusa. Tokom oluje munja se može pojaviti u oblaku, između oblaka, između oblaka i vazduha te između oblaka i tla. Zvučni prasak nastao prolaskom munje kroz vazduh je grom.

Olujni su oblaci napunjeni elektricitetom, gornji deo pozitivno, a donji negativno. Naučnici zapravo još nisu sasvim sigurni kako nastaje električno punjenje oblaka, ali se pretpostavlja da je jedan od rezultata globalnog kruženja vode na Zemlji.

Što se oblaci više pune nabojem, električno je polje sve jače i jače. U jednom trenutku postaće tako snažno da će se elektroni na površini Zemlje pokušati 'utisnuti' dublje u Zemlju. Tlo postaje sve više pozitivno nabijeno, a oluja dovodi do naglog stvaranja električnog polja u oblaku i između oblaka i tla. Kad se stvori dovoljan višak naboja, to jest kad električno polje postane dovoljno jako ono će naterati okolni vazduh da jednostavno 'pukne'. To je zapravo razdvajanje pozitivnih i negativnih čestica u vazduhu , a taj se proces zove jonizacija.

Da bi nastala munja potrebno je da električna staza stigne do tla i pronađe uzemljenje, odnosno tačku ili predmet na kom će se zaustaviti. Kad takvo mesto pronađe, sevnuće munja.

foto: flickr.com/Walid Mahfoud

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: