Vice: Da li će zid na mađarskoj granici zaustaviti migrante

Već na prelazu Bački Vinogradi vidim jednu migrantsku porodicu zadržanu na granici. Deca trčkaraju oko kontejnera, otac pokušava da ih sve drži na okupu dok se mađarski policajac lomi da im rukama i nogama objasni nešto važno.

Život

Izvor: Stefan Veselinoviæ

Ponedeljak, 27.07.2015.

13:13

Default images

Napolju oko 40 stepeni. Da ih nisam video čekanje od petnaestak minuta na granici koju uredno prelazim sa svojim dokumentima, bi me verovatno onako sebično iznerviralo.

Uputio sam se na sada već čuveni zid na mađarsko-srpskoj granici koji nalazi se u blizini graničnog mesta Morahalom. Mađarska Vlada odlučila je da na projekat žičane ograde visine četiri metara visine i dužine 175 kilometara uloži 21 milion evra sa ciljem da spreči ilegalan prelazak migranata u zemlju. A ta cifra pokriva samo materijalne troškove izgradnje. Procena je da između 150 i 200 ljudi dnevno uđe u Mađarsku alternativnim putevima uđe u Mađarsku. Do kraja godine se očekuje da će 100 hiljada migranata ući u ovu zemlju. A Mađarsku to košta oko 750 hiljada evra dnevno. Njihova računica je jasna.

Već nekoliko kilometara posle granice na putu vidim prvu grupu migranata. Prelaze ulicu i trče ka česmi. Jedna grupa leži u hladovini ogromnog drveta kraj puta. Zaustavljam se da porazgovaram sa njima. U istom trenutku iz suprotnog smera nailazi modernija verzija srpske marice. Unutra, dva policajca i oko desetak izbeglica.

Nastavak teksta pročitajte na vice.com/rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: