U Rusiji otkriven prolaz u podzemni svet

U zaboravljenom delu severne Evrope arheolozi proučavaju Hejbidju Pedar, mesto žrtvovanja u severnoj nenetske autonomnoj oblasti Rusije. Lokalno stanovništvo veruje da se na tom mestu nalazi ulaz u podzemni svet.

Život

Izvor: glas srpske/sputnjik

Utorak, 07.07.2015.

10:30

Default images
Foto: Thinkstock

Veliki drevni hram u obliku šestougla slučajno je 1947. godine otkrio poznati geolog Georgij Černov. Dvadeset godina kasnije arheolozi su na tom mestu pronašli nakit i oružje od čelika, a entuzijasti koji se bave ezoterijom spekulišu da bi to mogao biti dom Goga i Magoga, koji se često povezuju sa proročanstvima o „kraju sveta".

Na lokalitetu su pronađene i keramičke figurice irvasa, a arheolozi ih povezuju sa meštanima nenetske oblasti, koji im pripisuju različite moći.

„Zamislite hram u obliku šestougla, dugačak 13 metara, orijentisan osom sever-jug, sa zabatom, trouglastim krovom i podom pokrivenim jarkocrvenom bojom, koja je do danas zadržala svežinu. I sve to u polarnom regionu, gde nauka dovodi u pitanje sam opstanak ljudi", napisao je reditelj Vjačeslav Meščerjanov 1967. godine, kada je snimao na lokalitetu.

Izveštaji iz te i 2012. godine ne pominju šestougaoni oblik nalazišta, pa se mislilo da je opis možda bio plod kreativnosti filmskog stvaraoca.

Arheolozi imaju ograničeno vreme za istraživanje lokaliteta, pre nego što erozija uništi tlo. Treba da ga uporede sa drugim nalazištima u toj oblasti, na kojima su pronađeni metalni nakit i oružje iz 6. veka.

„Glavni cilj ekspedicije 2015. je da se ispita do sada neproučavan žrtvenik", kaže direktor Nenetskog istorijskog muzeja Ivan Kozjainov.

Lokalno stanovništvo čuva legendu koja kaže da se, s vremena na vreme, zaleđena zemlja na lokalitetu otvara i formira ulaz u podzemnu kraljevinu Sirtja, a ljudi koji žive pod zemljom su oni koji su živeli na tom prostoru pre doseljavanja onih koji se smatraju starosedeocima.

Nakon što je Černov otkrio to mesto, pronašao je artefakte koji datiraju iz dva različita perioda, prvog milenijuma i 13. i 14. veka. Arheolozi su kasnije u više navrata na tom mestu pronalazili oružje i oklope.

Ritualno žrtvovanje ostalo je dio tradicije u ovoj oblasti, iako mnogo skromnije nego u prošlosti, kada su božanstvima žrtvovani irvasi.

Poslednja arheološka ekspedicija pronašla je artefakte iz perioda od 6. do 14. veka, sa primetnom razlikom u stilu, koja počinje od 9. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: