Rusija šalje žene na "Mesec"

Rusija će poslati šest naučnica na simulaciju leta do Meseca i nazad, kako bi proučila kako ženski um i telo reaguju na takvu vrstu stresa.

Život

Izvor: Daily Mail

Utorak, 07.07.2015.

09:32

Default images
Plan baze koja bi trebalo da se gradi na Mesecu (Foto: YouTube Screenshot)

Osmodnevni eksperiment trebalo bi da prethodi prvoj poseti Rusa Zemljinom prirodnom satelitu, kako bi zasnovali lunarnu bazu.

Odabrano je ukupno 10 žena od kojih će pest ići na “putovanje” u skučenoj lažnoj letelici.

Rusija je ranije sprovodila eksperiment sa muškom grupom u simulaciji putovanja na Mars u trajanju od 519 dana.

“Želimo da idemo na Mesec i tamo dugho ostanemo, pa je korisno trenirati ne samo muškarce, nego i žene za takve letove”, piše Moskovski Kmsomolets

Sergej Ponomarjov koji se nalazi na čelu Saveta mladih naučnika i stručnjaka Instituta za medicinske i biološke probleme objašnjava da je potrebno još informacija o tome šta se dešava sa ženskim telom u svemirskim uslovima.

“Naše dame će po prvi put isprobati centrifugu kratkog prečnika, što je jedno od najvećih dostignuća u svemirskoj biologiji. Ova tehnika trebalo bi da spreči negativan uticaj mikrogravitacije”, kaže on.

“Do sad nismo izvodili ove eksperimente sa izolacijom i ne znamo kako će se žene nositi s tim”.

Umesto da traže volontere, odabrane su naučnice koje već rade u ruskom svemirskom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: