Rok festival u Rusiji: Muzika i tenkovi na istom prostoru

Ovogodišnji, 15. po redu, najveći ruski rok festival "Našestvije" (Najezda) ostaće upamćen ne samo po broju posetilaca i popijenog piva, već i po prisustvu ruskog naoružanja.

Život

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.07.2015.

16:19

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Površinu od oko 200 hektara, na oko 130 kilometara od Moskve, tri dana okupiralo je stotinak domaćih rok grupa, oko 200.000 ljubitelja ruskog roka i piva, hiljade šatora, ali i tenkovi, oklopna vozila, pripadnici Ministrstva odbrane i vojnici po ugovoru.

"Patriotsko vaspitanje" u vidu prisustva vojne tehnike na rok festivalu praksa je koja se dešava već treću godinu za redom. I ove godine rok scenu od tenkova i oklopnih vozila deli mešto više od jednog kilometra, a rvi put su pored savremenog naoružanja predstavljani i muzejski eksponati, u čast 60. godišnjice Pobede nad fašizmom.

"Sva ta tehnika govori o našej otvorenosti i doprinosi dijalogu između vojnika i ljudi koji su došli na festival. Vojnici dele sa posetiocima svoje utiske, pričaju o svojoj službi. Svako može da se slika na tehnici, da uđe unutra. Padobranske jedinice u šumi koja se graniči sa poljem objašnjavaju kako preživeti u prirodi – kako doći do vode, kako uloviti sitnu divljač, kako se sakriti od hladoće", objasnio je novinarima pukovnik Anton Gončarov iz ruskog Ministarstva odbrane.

Gončarov kaže da se posetiocima sviđa vojna tehnika, da se slikaju na njoj, razgledaju kako izgleda unutra."Zato su nas organizatori sami zvali, i mi smo se odazval", dodaje. Prethodne godine, međutim predstavnici Ministarstva odbrane su se hvalili da je to njihova ideja.

Mišljenja o prisustvu tenkova ; na koncertu su različita, nekima je svejedno i posebno ih ne zanimaju, neki su izrazito protiv, smatrajući da rok i rat nemaju ništa zajedničko, dok treći misle da je to zabavno. Sudeći po nastupima muzičara, mišljenja su takođe različita.

Dijana Arbenjina, lider grupe Noćni snajperi, koja je otvorila festival zajedno sa kadetima jedne od vojnih škola, rekla je da sve to "nema veze sa militarizmom".

"Nema ovde tenkova.Vojna tehnika je prilično daleko. Ja sam prošle godine išla tamo i videla da je akcenat stavljen na decu i kako preživeti u teškim uslovima i to nema nikave veze sa militarizmom. Grupa Noćni snajperi u svom imenu ima više militantnosti nego ti takozvani tenkovi. Hajde da ne natežemo temu i ne pretvaramo festival Našestvije u reklamu vojske Rusije – koje ovde jednostavno nema", rekla je Arbenjina.

Poučen prošlogodišnjim iskustvom, doajen ruskog roka, lider grupe Vremeplov– Anrdej Makarevič saopštio je da, iako je grupa najavljena i ove godine, neće nastupati "ispred tenkova". "U mojoj glavi nikako ne može da se složi vojno patriotsko vaspitanje i rokenrol. Naš rok je izrastao na pasifističkoj poziciji i nikako nije mogao da bude zajedno sa vojnom tehnikom". Rekao je Makarevič.

Producent festivala Jurij Doncov odgovorio je da je na festivalu glavna muzika. "Ministarstvo odbrane ne zauzima ni ceo hektar. Kod nas su nastupali svakojaki muzičari i sa najrazličitijih pozicija. Uvek smo bili van politike i van propagande", kazao je Doncov.

Jedan od osnivača festivala Mihail Kozirjev distancirao se od Našestvija u novom vidu. "Festival doživljavam kao sopstveno dete, koje je poraslo, a onda odjednom, otišlo da ratuje za Islamsku državu", objasnio je on.

Solista grupe Lumen, Rustem Bulatov poručio je sa scene:"Drugari, nadam se da razumete da se pravi patriotizam ne meri vojnom tehnikom. Vi mislite svojom glavom, a ne verujete ono što vam pričaju po vestima, zar ne?".

Frontmen Splina Aleksandar Vasiljev je zatvarajući festival oduševljenoj publici najavio da će im otpevati pesmu "Ostajemo da zimujemo", "ukoliko u ovoj situaciji odluče da ostanu", izmenivši reči u tekstu na "ostajemo da rizikujemo".

"Festival je bio sjajan. Svake godine je sve bolji i bolji. I muzika, i organizacija. Sve je napravljeno za ljude! A tenkovi? Ma nas ne zanimaju. Oni su u ćošku, i ne obraćamo pažnju. Došli smo da slušamo omiljenu muziku, da se družimo i ludiramo, a ne da gledamo tenkove", rekla nam je Sonja (25), koja je napuštala festival zajedno sa svojih dvadesetak prijatelja.

U snimku ispod pogledajte kako je bilo na ovom festvalu prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: