Island ozakonio bogohuljenje

Islandski parlament juče je ozakonio bohohuljenje, nakon što je novi zakon predložila Piratska partija.

Život

Izvor: Independent

Petak, 03.07.2015.

14:28

Default images

Ranije je svako ko “ismeva ili vređa dogme ili ispovedanje vere bilo koje zakonite religiozne zajednice” mogao biti kaznjen zatvorom u trajanju od tri meseca ili novčanom kaznom.

Međutim, nakon ubistva 11 članova redakcije satiričnog lista “Šarli Ebdo” u Parizu, Piratska partija predložila je izmenu.

Juče je tokom glasanja svaki član te male partije izašao pred govornicu i rekao “I ja sam Šarli Ebdo”.

“Islandski parlament poslao je važnu poruku da se sloboda neće saginjati pred krvavim napadima”, saopštila je partija.

Mera je dobila podršku većine političkih, religijskih i javnih ličnosti, uprkos tome što javnost ima podeljen stav o “Piratima”. Partija koju predvodi Helgi Hrafn Gunarson je najmanja u 63-članom parlamentu, ali se bolje kotira od većih političkih organizacija.

Njihov neobični stav najbolje opisuje Gunarsonov performans na nedavnoj sednici.

Prvo je uporedio rad vlade sa “poslednjom scenom u epizodi ‘Igre prestola - jedino što sa sigurnošću možete da znate je da će se desiti nešto užasno”. Kasnije je čak repovao jednu islandsku pesmu, čiji stih u prevodu glasi: “Dosta mi je ovog haosa; pređimo na drugi nivo”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: