Kad se veliki medved zainteresuje za automobil (VIDEO)

Jednu porodicu iz Montane nedavno je oduševio, ali i uplašio bliski susret s grizlijem u američkom Nacionalnom parku Jeloustoun.

Život

Izvor: Tportal.hr

Petak, 03.07.2015.

08:15

Default images

Snimak velikog medveda koji pokušava da uđe u automobil pregledan je na mreži YouTube više od 37.000 puta.

U snimku se čuju povici Dejvida Petersa, njegove supruge Valeri, njihove nećake Sage i njene prijateljice Elise.

U jednom trenutku jedna od devojčica očigledno je shvatila da se medved zainteresovao za sušenu govedinu koju je nanjušio svojom osetljivom njuškom. Pred kraj snimka, kada se već naslućuje da će grizli odustati, devojčice uzbuđeno viču: „Živi smo!“

Uprkos strahu, Valeri Peters prisebno je zabeležila tok neobičnog susreta.

Grizli (Ursus arctos horribilis) je zver iz porodice medveda i podvrsta je mrkog medveda. Naziv potiče od engleske reči „grizzled“, što znači prosed, zato što u krznu ima sivkaste dlake. Ipak, američki prirodnjak Džordž Ord pogrešno je razumeo naziv kao „grisly“, što znači grozan, pa je u latinski naziv dodao reč horribilis.

Grizliji su velike i teške životinje. Mužjaci su teži od ženki - u proseku između 200 i 350 kg, ali jednom primerku je izmerena masa od čak 680 kilograma. Prosečna dužina im je oko dva metra, a širina ramena oko metar.

Uprkos krupnoj građi, na kratkim udaljenostima može dostići brzinu do 60 km/h. Ima izuzetno razvijeno čulo mirisa, bolje nego lovački pas, tako da može otkriti hranu na velikim udaljenostima. Iako jedan ujed može izazvati ozbiljne povrede ili čak smrt, zapravo retko napada ljude jer ih ne doživljava kao plen. Uglavnom je miroljubiv, pokušava da izbegne sukobe, ali budući da je vrlo temperamentan, može se lako i brzo naljutiti. Grizliji koji žive u američkim nacionalnim parkovima navikli su da im ljudi ostavljaju hranu, najčešće u korpama za smeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: