Istina o slavnim dobrotvorima: Anđelina je zaista posebna

Jedan anonimni volonter koji je učestvovao u humanitarnim misijama širom sveta, otkrio je pravu istinu o slavnima koji obilaze krizna područja.

Život

Izvor: Guardian

Četvrtak, 02.07.2015.

21:30

Default images
Beta / AP Photo/Emrah Gurel

Pišući za britanski Guardian, autor opisuje kako je Šon Pen pretio da će javno osramotiti one koji ne rade dovoljno vredno.

On tvrdi da je kompletna baza radnika Ujedinjenih nacija bila sprečena da uđe u jedini šator sa termoregulacijom na Haitiju kada je Kristina Agilera došla na koktel prijem.

Niko nije prepoznao Orlanda Bluma ni Meta Dilona kada su bili u besprekorno izrežiranim posetama, kaže ovaj volonter koji je želeo da ostane anoniman.

On čak tvrdi da se jedan britanski tv glumac “napio i zatim flertovao sa jednom od stanovnica Haitija”.

Ipak, nisu se sve slavne ličnosti osramotile u humanitarnim posetama.

Recimo, Šon Pen je na posletku zaslužio poštovanje ostalih volontera jer je radio istinski predano. Ipak, omiljena među humanitarnim radnicima je Anđelina Džoli koja je “i stručnjake ostavila bez reči”.

Kolumna volontera objavljena u Guardijanu daje jedinstven uvid u neku vrstu trenda u kom se javne ličnosti utrkuju koja će biti češće viđena u kriznim područjima. Međutim, većina prema tvrdnjama ovog humanitarca, zapravo odlazi na takva putovanja kako bi prikupila simpatije javnosti.

“Jedna je tako tražila posebnu majicu, jer njenim oblinama nisu odgovarale one koje smo imali, evropsku flaširanu vodu i britanski sapun i to dok smo bili u Africi”, piše on.

Među onima koji su vredni hvale je i Dejvid Bekam koji navodno nije tražio ništa, sem da igra fudbal sa lokalnom decom. Humanitarci su voleli i princezu Dajanu, koja je istinski želela da pomogne ljudima.

I napadač fudbalskog kluba Barselona Lajonel Mesi zaista je želeo da pomogne deci na Haitiju.

Ipak, volonter postavlja pitanje toga koliko se takva putovanja isplate slavnim ličnostima.

“Koliko ja znam, niko nikada nije uradio analizu toga koliko humanitarna poseta nekom donela novca na osnovu veće popularnosti u poređenju sa tim koliko novca su dali u humanitarne svrhe”, piše on.

“Jedna poznata ličnost iz Amerike, želela je da dođe u 12-časovnu posetu Aćehu, ali je tražila da ima kapu sa logom Ujedinjenih nacija. Kada smo konačno pronašli jednu u Džakarti i srećni mu javili da je misija uspela, on nas je odbio jer je šešir ružan, a on “nosi samo kape za bejzbol”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: