Naučnici prvi put zabeležili nastanak sećanja u mozgu

Naučnici su prvi put uspeli da zabeleže tačan momenat formiranja sećanja u mozgu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

16:50

Default images
Foto: Thinkstock

Tim istraživača iz Amerike i Velike Britanije uspeo je da ustanovi koji se tačno neuroni aktiviraju kada se ljudsko iskustvo “skladišti” u mozgu.

Istraživanje je bilo usmereno na proučavanje neurona u oblasti mozga zvanoj medijalni temporalni režanj, povezanoj sa “epizodnim pamćenjem”. Ovaj termin označava sposobnost mozga da svesno prizove doživljene događaje i situacije poput nailaska na starog školskog prijatelja u gradu.

Učesnicima su pokazane fotografije slavnih ličnosti poput Dženifer Eniston Klinta Isvuda i Hale Beri, a zatim i one na kojima glumci stoje ispred čuvenih znamenitosti poput Ajfelove kule, Krivog tornja u Pizi ili zgradi Opere u Sidneju

Naučnici su ustanovili da je i jedan i drugi tip fotografija kod ispitanika izazvao aktiviranje istih neurona. To znači da su istraživači imali priliku da u realnom vremenu vide kako neuroni pacijenata beleže nove memorije poznatih osoba na određenom mestu.

“Promene su se odvijale i beležile gotovo trenutno, što predstavlja radikalan raskid sa prethodnim eksperimentima u kojima su promene kod životinja posmatrane nakon dugog treninga”, navodi Rodrigo Kian Kiroga, šef Centra za neuronauku na Univerzitetu u Lesteru u Velikoj Britaniji.

“Ovo istraživanje od ključnog je značaja za razumevanje neuronskih procesa koji se kriju iza formiranja memorije u stvarnom životu, gde ne moramo biti izloženi više puta nekom događaju da bismo ga se sećali – samo jedno izlaganje dovoljno je da ga upamtimo”, zaključio je Kiroga.

Ovo spektakularno otkriće moglo bi naučnicima da omogući sticanje boljeg uvida u gubitak memorije i doprinese razvoju boljih medicinskih tretmana za Alchajmerovu i druge neurološke bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: