Slovenački istoričar: Slovenaca bez partizana ne bi bilo

Slovenački istoričar Božo Repe objavio je knjigu "S puškom i knjigom" o događajima u Sloveniji od 1941. do 1945. godine, kojom pokušava da dokaže da bez partizanskog otpora okupatorima ne bi bilo ni današnje samostalne Slovenije.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

14:05

Default images
YouTubeScreenshot

Rad profesora savremene istorije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani posredni je odgovor na sve prisutnije teorije prema kojima su lažne tvrdnje da su u Drugom svetskom ratu stvoreni temelji za osmostaljenje Slovenije 1991. i da je reč o "partizanskom mitu".

"Narodno-oslobodilačka borba bila je najveći boj za opstanak Slovenaca kao naroda, sada to nekako mazohistički odbacujemo", tvrdi Repe na predstavljanju bogato ilustrovane i dokumentovane studije, izdate povodom 70.godišnjice završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašizmom.

Naslovom Repe aludira na značenje koje su partizani davali nacionalnoj svesti i opstanku slovenačke kulture, a prema podacima iz knjige tokom četiri ratne godine život je izgubilo 6,6 odsto domicilnog slovenačkog stanovništva.

Autor smatra da treba ceniti tu žrtvu koja je, kako navodi, zaslužna da su Slovenci pobedu u Drugom svetskom ratu izneli vlastitim snagama i sa tim samopouzdanjem i na osnovama partizanske borbe 1991. godine stvorili samostalnu državu.

Repe tvrdi, prenosi Hina, da je knjigom želeo da stavi "stvari na svoje mesto", jer mu se čini da se polemikama o prošlosti i karakteru partizanske borbe Slovenija sve više uvrštava među države koje su u ratu oslobađali drugi pošto nisu imale autohtone pokrete otpora i da to stvara dezorijentaciju i zanemaruje dostojanstvo naroda.

"Danas se sve rasprave vrte oko bratoubilačkog rata", kaže istoričar i dodaje da su stvari mnogo kompleksnije i da je knjigom hteo da pokaže da je slovenački partizanski otpor bio izuzetan i sprečio nestajanje Slovenaca kao naroda.

Inače, u Sloveniji su poslednjih godina, pa i među istoričarima mlađe generacije, prisutne teze da istoriju Drugog svetskog rata na području Slovenije treba "iznova" napisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: