Preminuo ser Nikolas Vinton, “britanski Šindler”

U Londonu je u 106. godini umro spasilac stotina jevrejske dece iz Češke pod nacističkom okupacijom, ser Nikolas Vinton.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

21:21

Default images
Foto: Beta / AP

On je 1938. i 1939. godine prebacio 699 jevrejskih dečaka i devojčica vozovima preko Nemačke u Veliku Britaniju gde im je obezbedio engleske hraniteljske porodice da sačekaju kraj rata, javljaju češki mediji.

Smrt Vintona agencijama je potvrdio danas njegov zet.

Upravo na današnji dan, 1. jula pre 76 godina krenuo je iz Praga u London voz sa najvećom grupom, sa 241 jevrejskim detetom koje su njihovi roditelji dali da odu u nepoznato kako bi im spasili život, a sami su većinom stradali u holokaustu.

Kao mladi agent za prodaju nekretnina, Nikolas Vinton se 1938. godine obreo u Pragu kao dobrovoljac Britanskog komiteta za pomoć izbeglicama i izvukao je u nekoliko specijalnih vozova, plombiranih tokom prelaska preko Nemačke za koje je izmoljakao odobrenje od vlasti i od Hitlerovog Berlina čak 669 jevrejske dece.

Poslednji voz, septembra 1939. godine nije krenuo iz Praga jer je počeo Drugi svetski rat.

Vintonov podvig prekrila je nakon rata prašina zaborava, pošo skromno o njemu nije nikome govorio i otkrila ga je tek 80-tih godina prošlog veka istoričarka Holokausta Elizabeta Maksvel.

BBC je Vintonu pred TV kamerama priredio tada nezaboravno iznenadjenje - kada je okupio stotine "njegove" dece a na britanskog Šindlera ponovo je podsetio slovački režiser Matej Minač sa tri dokumentarna filma 1999., 2002. i 2011. godine.

"Nikijeva porodica", kako opisuje istoimeni Minačev poslednji dokumentarac broji danas preko 5.000 ljudi rasutih širom sveta, "Vintonove dece" i njihovih potomaka.

Entuzijasti iz Češke zajedno sa spasenom "Vintonovom decom" dosetili su se 2009. godine da bi mogli da spoje 70. godišnjicu dečijih jevrejskih transporta iz Praga u Englesku u starateljske porodice i 100. rodjendan samog Vintona i ponovo su uputili jedan voz sa starim vagonima iz onog vremena istom trasom dugom preko 1.2000 kilometara preko Nemačke i Holandije.

Ser Nikolas Vinton je zbog podviga posle rata dobio više britanskih i čeških odlikovanja, a od britanske kraljice Elizabete II i plemićku titulu.

Poslednje, najviše državno češko odlikovanje, Orden Belog lava preuzeo je krajem oktobra prošle godine, lično u zamku Lani kraj Praga od predsednika Češke Miloša Zemana.

"Na neki način nije trebalo da živim tako dugo da dam priliku svim tim ljudima da preuveličavaju to što sam napravio, čini mi se, pre 100 godina. Ja sam samo imao sreće da budem u pravo vreme na pravom mestu", kazao je preuzimajući odlikovanje Vinton.

Desetine hiljada čeških đaka potpisali su 2007. godine predlog da Nikolas Vinton dobije Nobelovu nagradu za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: