Parkinsonova bolest je Hitlera koštala rata?

Na osnovu tvrdnji iz najnovije kontroverzne studije, Parkinsonova bolest je možda imala odlučujuću ulogu u porazu Adolfa Hitlera.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

10:23

Default images
Foto: Bundesarchiv/Wikimedia Commons

Naime, u istraživanju se tvrdi da je neurološka bolest uticala na neke od najvećih odluka ovog diktatora, načinila ga nesmotrenim i na kraju dovela do gubitka Drugog svetskog rata.

Ide se čak i korak dalje i nagoveštava da su Hitlerova užasna i nehumana ubistva zapravo posledica bolesti koja je uticala na njegov promenljiv temperament.

Istraživanje je vodio Ragav Gupt i tim sa Univerziteta u Pitsburgu.

"Mogućnost da je Hitler patio od Parkinsonove bolesti dugo je bila predmet debata," rekao je Gupta.

Video dokazi su ukazali na progresivno pogoršanje njegovih motoričkih funkcija od 1933. do 1945. godine, a pred kraj svog života, imao je izraženo podrhtavanje ruku, što je i izazvalo polemike oko toga da li boluje od ove bolesti.

Parkinsonova bolest takođe može da izazove spor hod, pogrbljeno držanje i tup pogled, zajedno sa kognitivniom poremećajima kao što su nedostatak mašte i opšte apatije.

Istraživači sugerišu da je Hitlerovo stanje možda uticalo na to da prerano napadne Rusiju 1941. godine i ukazuju na njegove druge loše odluke kao što je neuspeh odbrane Normandije 1944. kao i održavanje snaga u Staljingradu 1942. godine.

U istraživanju se takođe Hitlerov nedostatak kajanja i saosećanja povezuju sa Parkinosnovom bolešću.

"Hitlerova nehumana ličnost obeležena nedostatkom saosećanja i kajanja, može se pripisati njegovom stanju, navodeći ga da se ponaša na načine koje danas karakterišemo kao brutalne, okrutne i nemoralne," izjavili su autori istraživanja.

Problem sa ovom teorijom je da ne može da objasni Hitlerovo ponašanje pre 1933. godine, budući da je on pokazivao znake destruktivnog temperamenta mnogo pre ispoljavanja simptoma Parkinsonove bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: