Robert Redford: Poslednja prilika da se spase planeta

Američki glumac i reditelj Robert Redford kritikovao je političare zbog njihove nesposobnosti da se mobilišu protiv globalnog zagrevanja.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2015.

22:15

Default images
Foto: Beta / AP

Legendarni glumac je u ponedeljak došao u Ujedinjene nacije gde je pred generalnim sekretarom Ban Ki-munom i 200 predstavnika zemalja članica svetske organizacije govorio o klimatskim promenama.

Nije se libio da viče na uvo političara, jasno im stavljajući do znanja koliko je bitno da se planeta zaštiti.

"Svi smo odgovorni za ovu krizu. Vaš zadatak je jednostavan i izuzetno važan: treba da spasete svet pre nego što bude prekasno", istakao je Redford.

"Ne želimo da čujemo brdo opravdanja od strane političara koji su ostali zarobljeni u 1950-im", kazao je nekadašnji holivudski srcolomac koji se već duže vreme angažuje u korist zaštite okoline.

"Dosta nam je toga bilo. Dosta nam je podizanja novoa mora, širenja pustinje i nepodnošljive vrućine, dosta nam je poplava, požara i uragana", objasnio je 78-godišnji glumac, navodeći da je došao ne samo kao glumac već i kao ekolog, otac, deda i aktivista.

On je istakao tri cilja koje treba što pre ostvariti: očistiti centrale koje najviše zagadjuju okolinu, investirati u nove energije i više se oslanjati na solarnu energiju i energiju vetra.

Redford je na kraju rekao da, za njega, aktuelni pregovori o klimatskim promenama, koji će svoju završnicu imati na konferenciji UN u novembru, u Parizu (COP21), predstavljaju poslednju šansu da se život na Zemlji sačuva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: