Pronađen fosil slona star 7 miliona godina

Paleontolozi su na istoku Rumunije iskopali fragmente kosti deintorerijuma (deinotherium giganteum), pretka afričkog slona koji je živeo pre oko sedam miliona godina.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2015.

22:14

Default images

Istraživači Muzeja Vasile Parvan i Geografskog fakulteta u Jašiju su, pored jednog seoskog puta, u okrugu Vasluji, pronašli čeljusnu kost dugu 66 centimetara, butnu kost, delove karlice i kljova, kao i devet dobro očuvanih zuba, od kojih jedan veličine 12 centimetara.

"Ovo je izuzetno važno otkriće, rezultat višegodišnjih istraživanja. Nadamo se da ćemo naći još elemenata i da ćemo moći da rekonstruišemo više od 50 odsto skeleta životinje", objasnio je Laurentiu Ursaki, jedan od istraživača koji je učestvovao u iskopinama.

"Fosil je star sedam miliona godina, što dokazuje prisustvo vulkanskog piroklastičnog materijala", precizirao je njegov kolega Bogdan Ratoi.

Poslednjih godina u ovoj oblasti su pronađeni i fosili predaka bizona i nosoroga.

Sličan primerak deinoterijuma pronađen je 1894, takođe u okrugu Vaslui, i danas je izložen u Muzeju Grigore Antipa u Bukureštu.

Deinoterijum (Deinotherium, strašna zver) je bio rod divovskih praistorijskih predaka današnjih slonova koji se pojavio u miocenu i postojao do ranog pleistocena. Imao je kraću surlu i kljove u donjoj vilici povijene nadole.

Mužjaci su bili visoki 3,5 do 4,5 metara, dok su veći primerci dostizali i do pet metara. Procenjuje se da im je težina bila između pet i 10 tona, pa do 14 tona za najkrupnije mužjake.

Deinoterijum je naseljavao Aziju, Afriku i Evropu.

foto: flickr.com/jev55

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: