Pronađen važan dokaz da je Darvin bio u pravu

Otkriće Pappochelysa, reptila iz doba trijasa koji neodoljivo podseća na kornjače, pomaže naučnicima da ispune važnu prazninu u teoriji evolucije.

Život

Izvor: io9.com

Subota, 27.06.2015.

14:59

Default images
Rainer Schoch / Wikimedia Commons

Jedan od glavnih argumenata kreacionista je da nije pronađeno dovoljno fosila koji bi dokazali da je Darvin bio u pravu.

Takozvani prelazni oblici životinja mogli bi da objasne kako su ribe postale vodozemci, vodozemci reptili, a reptili sisari.

Paleontolozi, međutim, vredno rade da otkriju te važne karike koje nedostaju. Poslednje otkriće koje je u skladu sa teorijom evolucije je pronalazak 240 miliona godina starih ostataka reptila, čije ime u slobodnom prevodu sa latinskog glasi “kornjačin deda”.

Stvorenje odlikuju osobine guštera i kornjače, a detalji o otkriću objavljeni su u stručnom časopisu Nature.

“Pappochelys zaista predstavlja kariku koja nedostaje i to iz dva razloga”, rekao je paleontolog i vođa studije Rajner Šoh iz nemačkog Nacionalnog prirodnjačkog muzeja u Štutgartu.

“Ostaci su mnogo stariji od bilo kojih ostataka kornjača, a anatomija primitivnija”.

Pappochelys prakornjača je 20 miliona godina starija od Odontochelys kornjače iz Kine. Do sada je pronađeno 18 fosilnih skeleta, prema kojima se vidi da je ova životinja imala dugačak rep, širok trup i lobanju sličnu onoj kakvu viđamo na današnjim gušterima.

Međutim, imala je i oklop na stomaku sačinjen od kostiju sličnih rebrima koje su počele da srastaju na više mesta.

“Pronalazak ostataka prelaznih oblika je najvažniji doprinos koji paleontologija može imati u proučavanju evolucije”, dodao je Šoh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: