Ovu zagonetku može rešiti šestogodišnjak u Hongkongu, a vi?

Aleks Belos, matematičar koji svake nedelje „muči“ čitaoce britanskog „Gardijana“ novim zagonetkama, ovog puta ima nešto drugačiji izazov.

Život

Izvor: Guardian

Ponedeljak, 22.06.2015.

11:37

Default images
Foto: Guardian Video Printscreen

Za razliku od čuvene Šeril, ovaj zadatak će vam možda oduzeti nešto manje vremena.

Evo kako glasi:

U prizemlju kuće nalaze se tri identična strujna prekidača. Jedan od njih kontroliše lampu u podrumu. Zadatak je da otkrijete koji prekidač kontroliše lampu.

Pravila su sledeća: možete da pritiskate prekidače kako god hoćete, a posle toga vam je dozvoljeno da samo jednom siđete do podruma i proverite da li je svetlo uključeno ili isključeno. Kako ćete posle toga znati koji prekidač je povezan sa lampom u podrumu?

Da pojasnimo: Kada ste u prizemlju, ne možete videti podrum, niti svetlo koje prosijava iz njega. Kad jednom odete u podrum, više ne možete da dirate prekidače.

Imate li rešenje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

193 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: