Smrtna kazna: Zašto je neki podržavaju, a drugi ne?

Naučni tim s Univerziteta u Kanzasu sproveo je istraživanje da bi ustanovio zašto se neki Amerikanci zalažu za sprovođenje smrtne kazne, a drugi ne.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2015.

11:45

Default images
Foto: Thinkstock

Jedan od najuticajnijih faktora bio je taj da li neko veruje u postojanje čistog, iskonskog zla ili ne, saopšteno je u izveštaju objavljenom u časopisu “Personality and Individual Differences”.

U istraživanju je učestvovalo 212 studenata psihologije kojima je dato da pročitaju jedan od dva izmišljena članka u vezi sa ubistvom. U prvom je “Gospodin Biti”, navodni počinilac zločina, opisan kao osoba zainteresovana za okultizam, koja je tretirala decu na surov način. U drugom tekstu on je porodični čovek koji voli da kampuje.

Ispitanici koji veruju u postojanje iskonskog zla zalagali su se za smrtnu kaznu bez obzira na to da li je osoba optužena za ubistvo ispoljavala otvoreno zle karakterne crte ili nije. Oni su u oba slučaja želeli da gospodina Bitija vide mrtvog.

Zašto?

“Jednom rečju, zbog satanizacije”, navodi Donald Sosije, koautor studije.

“Oni bi samo rekli: ‘Znate šta? Ta osoba je učinila nešto užasno, što je čini zlom. Ona je demon koga se treba otarasiti’”, zaključio je naučnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: