I premijer izvodi "Ratnik II": Svet obeležava Dan joge (FOTO)

Hiljade ljudi okupilo se danas na aveniji Radžpat u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, gde se prvi put održava svečano obeležavanje Svetskog dana joge, javile su agencije.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.06.2015.

10:16

Default images
Pariz (Foto: Beta / AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Najavljeno je da će jogu u Nju Delhiju vežbati više od 35.000 ljudi, uključujući činovnike, studente i vojnike, naveo je AFP. Na tu manifestaciju pozvani su i predstavnici Ginisove knjige rekorda, koji treba da registruju eventualno najmasovnije vežbanje joge u istoriji.

Aktuelni rekord, prema Ginisovom veb-sajtu, zabeležen je 2005, kada je u indijskom Gvalioru jogu vežbalo 29.973 učenika i studenata. Učesnicima današnje vežbe obratio se indijski premijer Narendra Modi, na čiju je inicijativu decembra prošle godine Generalna skupština UN i proglasila 21. jun Međunarodnim danom joge.
Premijer Modi vežba s narodom u centru Nju Delhija (Foto: Beta / AP Photo/Saurabh Das)
Modi je, odeven u atraktivnu belu odeždu sa šalom u bojama nacionalne trobojke, pozdravio početak obeležavanja dana tih drevnih indijskih vežbi kao "novu eru mira".

"Joga je više od fizičkih vežbi. Ne proslavljamo dan, već vežbamo ljudski mozak za početak nove ere mira", kazao je on, dodajući da je "ovo program ljudske dobrobiti i smanjenja napetosti, oslobađanja univerzuma od stresa, program za širenje poruke ljubavi, mira i dobre volje". Posle obraćanja, indijski premijer je i sam izveo nekoliko vežbi.

Ranije je Modi rekao da se svakodnevno bavi jogom, zahvaljujući kojoj bez obzira na mali broj časova sna, ima visoke radne sposobnosti. O bezbednosti u centru Nju Delhija brine više hiljada policajaca. Indiji će se pridružiti entuzijasti joge u 192 zemlje, uključujući Veliku Britaniju, gde će prostirke za vežbanje biti položene duž obala Temze, SAD i Francusku.
Indija (Foto: Beta / AP Photo/Saurabh Das)
Na Tajms skveru u Njujorku masovno vežbanje joge predvodiće indijski ministar inostranih poslova Sušma Svaradž. "Joga je 'meka moć' Indije i preko te meke moći čitav svet može da bude jedno globalno selo ...ovom vrsto mira može da se ukloni nasilje", rekao je on. Indijski naučnici veruju da joga datira 5.000 godina unazad, na osnovu arheoloških nalaza sa crtežima na kamenu i zabeleški u drevnom korpusu hinduističkih spisa - Vedama.

Zalaganja indijske vlade za "jogu radi harmonije i mira" naišla su, međutim, i na kritike nekih aktivista i manjinskih grupa, prenose zapadne novinske agencije. Pojedine verske manjine optužile su Modija za nametanje hinduizma u zvanično svetovnoj Indiji. Neke muslimanske grupe žalile su se da izgovaranje svete mantre "Om" tokom joge, kao i određene poze u vežbanju kao što je "Pozdrav suncu" (surya namaskar), imaju jasan hindu-prizvuk i da su protiv Islama, navodi AFP.

Drugi kritičari kažu, pak, da oni tu drevnu indijsku disciplinu vežbaju inače u životu i da nije potrebno da im Modi kaže šta treba da rade, preneo je Rojters.
Bolivudska zvezda Šilpa Šeti (Foto: Beta/ AP Photo/Aijaz Rahi)
.
Kina (Foto: Beta / AP Photo/Andy Wong)
.
Južna Koreja (Foto: Beta / AP Photo/Lee Jin-man)
.
Tajland (Foto: Beta / AP Photo/Sakchai Lalit)
.
Malezija (Foto: Beta / AP Photo/Joshua Paul)
.
Tajvan (Foto: Beta / AP Photo/Chiang Ying-ying)
.
Avganistan (Foto: Beta / AP Photo/Massoud Hossaini)
.
Avganistan (Foto: Beta / AP Photo/Massoud Hossaini)
.
Pariz (Foto: Beta / AP Photo/Kamil Zihnioglu)
.
Pariz (Foto: Beta / AP Photo/Kamil Zihnioglu)
.
Pariz (Foto: Beta / AP Photo/Kamil Zihnioglu)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: