Superbrza letelica: Od Londona do Njujorka za sat vremena

Američko ratno vazduhoplovstvo razvija superbrzu letelicu koja će letiti nekoliko puta brže od brzine zvuka, ali koja će pre svega biti korišćena kao oružje.

Život

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

20:51

Default images

“Mi smo ratno vazduhoplovstvo. Šta želimo sa ovom tehnologijom? Želimo da napravimo moćno oružje” rekao je Rajan Helbak iz istraživačke labaroatorije pri američkoj vojsci.

Još uvek nije poznato na koji će način letelica biti korišćena kao oružje, ali američki zvaničnici navode da Kinezi i još neke druge zemlje trenutno prave slične letelice.

Letelicu pod imenom X-51 WaveRider razvija kompanije Boing, a sistem koji koristi je drugačiji od standardnog aviona. Tokom uspešnih test letova, letelica je koristila poseban sistem, koji je podrazumevao lansiranje sa nekog aviona. Dakle,letelica ne može sama da poleti, već joj je potrebna pokretačka sila drugog letećeg vozila.

Brzina koju ostvaruje X-51 iznosi nešto više od 5.1 maha.

Letelica je tesirana 2013. godine, kada je letela oko 6500 km/h, dostigla je visinu od 18 km, kada je ostala bez goriva i pala u more.

Boing trenutno radi na “smanjivanju” letelice, sa željom da se prikači za avione bombardere i da se koristi kao oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: