Američka ambasada otkrila bistu Nikole Tesle

Bista Nikole Tesle, rad akademskog vajara Bojana Mikulića i poklon Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, svečano je danas otkrivena u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu u znak sećanja na ovog velikog naučnika.

Izvor: Tanjug
Bojan Mikulić i Gordon Dugud (Foto: Tanjug / Rade Prelić)
Bojan Mikulić i Gordon Dugud (Foto: Tanjug / Rade Prelić)

"Sjedinjene Države i Srbija zajedno se duboko ponose dostignućima i ogromnim doprinosom koji je Nikola Tesla dao svetu u kojem živimo", rekao je zamenik ambasadora SAD Gordon Dugud na svečanosti.

Tesla je, kako je ukazao, bio građanin obe naše zemlje, "ali više od svega, bio je inovator i sanjar koji je promenio svet nabolje". Dugud je dodao da su Teslini izumi poboljšali živote ljudi širom sveta, a da njegove ideje nastavljaju da inspirišu istraživače i danas.

Nikola Lončar, predsednik i osnivač Tesline naučne fondacije koja je poklonila bistu, istakao je da je ovaj trenutak simboličan za odnose Srbije i SAD, kao i Srbije i dijaspore i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

U SAD živi 5,3 miliona građana koji vode srpsko poreklo zbog čega je, kako je rekao, važno uspostaviti snažne veze Srbije i SAD i srpske dijaspore i Srbije, rekao je on i dodao da je Tesla bio ponosan na svoje američko državljanstvo i srpsko poreklo. Svečanosti u rezidenciji ambasadora SAD prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu kulture Igor Jovičić, kao i pomoćnica ministra kulture Asja Drača Muntean.

Inače, jedna bista Nikole Tesle, koju je izradio akademski vajar Bojan Mikulić, od ove zime krasi i lobi hotela "Njujorker" na Menhetnu, u kojem je Tesla živeo od 1933. pa sve do smrti.

Tesla (1856-1943) je na današnji dan pre tačno 123 godine prvi i jedini put boravio u Beogradu, i tada je tokom posete koja je trajala svega 31 sat odlikovan Ordenom Svetog Save drugog strepena. Umro je u Njujorku, 7. januara 1943. godine, a urna s njegovim pepelom preneta je kasnije u Beograd i danas se čuva u Muzeju Nikole Tesle.

Vesti

Goran Dimitrijević i Ana Mitić vode Vesti Prve televizije

Jedan od najprepoznatljivijih glasova i voditelja u Srbiji Goran Dimitrijević od ove nedelje je zvanično deo informativnog programa Prve televizije. Dugogodišnjeg prezentera i novinara B92 gledaćemo od ponedeljka 3. aprila radnim danima u 18 časova u centralnoj informativnoj emisiji – “Vesti” Prve televizije koju će voditi zajedno sa koleginicom Anom Mitić.

Vesti utorak 28.03. 16:09 Komentara: 0
strana 1 od 3214 idi na stranu