Papa ne gleda televiziju od 1990., a najviše mu nedostaje pica

Svakome je poznato da pape žive drugačije od većine "običnih smrtnika", a novinari jednog argentinskog lista imali su retku priliku da zavire u život pape Franje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

14:55

Default images

U intervjuu za “Voz del Pueblo” papa Franja izjavio je da nije gledao televiziju od 1990. godine, nakon obećanja koje je dao devici Mariji da to više neće činiti. Papa je svoju odluku doneo kada je shvatio da televizija “jednostavno nije za njega”.

Sedamdesetosmogodišnji poglavar Rimokatoličke crkve takođe je objasnio da nikada ne koristi internet i da rezultate utakmica fudbalskog kluba iz njegovog rodnog mesta saznaje zahvaljujuči članovima Švajcarske garde u Vatikanu.

Na pitanje o tome šta mu nedostaje iz pređašnjeg načina života, papa je dao dva odgovora – sloboda i pica.

“Izlazak napolje. Čeznem za mirnom šetnjom ulicama, ili odlaskom u piceriju i uživanju u dobroj pici”, izjavio je pontif.

Kada ga je novinar podsetio na mogućnost dostave, poglavar je samo kratko odgovorio “Ali, to nije isto”.

Papa je otkrio i da čita novine, i to italijanski list “Republika”, kao i nezvanični vatikanski list “Oservatore Romano” – ali samo desetak minuta svaki. "Više ih prelistam", kaže.

A da li je kao dečak ikada sanjao da će postati papa?

“Nikad. Niti to, niti da budem predsednik, ili neki slavni general. Tačno je da ima dece koja maštaju o takvim stvarima, ali to nije bio slučaj sa mnom.”

Pontif je intervju završio izjavom da bi želeo da ostane upamćen kao dobar čovek. “Voleo bih da ljudi jednog dana kažu ‘Ovo je bio dobar čovek koji se trudio da čini dobro u svetu’.”

Foto: Republic of Korea/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: