Četvorke 65-godišnje majke se bore za život

Četvorke 65-godišnje majke Anegret Raunik, rođene pre par dana u 26. nedelji trudnoće, bore se za život i eksperti smatraju da sve četvoro dece, ipak, neće otići kući zdravi.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

13:24

Default images
Ilustracija

Foto: Joshua Smith/ Flickr.com

"Sva deca neće otići kući zdrava", rekao je profesor Mario Ridiger sa Univerzitetske klinike u Drezdenu i dodao da se u takvim slučajevima radi, pre svega, o problemima pluća, creva, očiju i mozga.

To mišljenje deli i profesor Matijas Bekman sa Univerzitetske klinike u Erlangenu, koji je, kako prenosi tabliod "Bild", danas rekao da će možda dvoje dece biti invalidno i da će ih ona, koja će i sama sa 80 godina biti invalid, morati da neguje.

Deca Neta, (655 grama i 30 centimetara), Dries (960 grama, 35 centimetara), Benc (680 grama, 32 centimetra) i Fjon (745 grama i, 32,5 centimetara) bore se da prežive, a profesor Gerhard Jorh sa Univerzitetske klinike u Magdeburgu kaže da deca, rođena u tom stadijumu, umiru još u prvoj nedelji života i da najveća opasnost vreba od bolesti pluća, krvotoka, infarkta mozga, infekcija, problema sa crevima i otkazivanja bubrega.

Trudnoća ove 65-godišnjakinje, vestački oplođene, i njenih četvorki izazvala je veliku medijsku pažnju, ali i kritike nemačkih političara, koji joj prebacuju neodgovornost i ukazuju na opasnosti veštačke oplodnje starijih žena.

"Ovaj slučaj smatram sumnjivim i on ne sme i ne može postati uzor nikome", rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba socijaldemokrata Karls Lauterbah magazinu "Špigel" i dodao da su tu "iz lekarskog i etičkog ulga granice prekoračene".

On je upozorio na sve rizike koje sa sobom nose trudnoće u starosti do kojih se došlo veštačkom oplodnjom, a slično je reagovao i ekspert za zdravlje iz redova demohrišćana Jens Špan, naglasviši da je ta trudnoća veliki rizik i za majku i za decu.

"Čak i kada je to medicinski moguće, mora se čovek zapitati da li je to smisleno", rekao je Špan, povodom trudnoće 65-godišnje samohrane žene, koja je već 13 puta bila majka, a sada dobila četvorke. Penzionerka, nekadašnja učiteljica ruskog i engleskog jezika, pokrenula je senzibilna etička pitanja svojom veštačkom trudnoćom, koju je pratila televizija RTL i samo na "fejsbuk" stranici "Špigla" izazvala komentare stotine građana.

Raunigkova, najpoznatija nemačka trudnica-baka, brani svoju odluku, stavom da bi svako trebalo da živi onako, kako želi. Deseto po redu dete 65-godišnje berlinske učiteljice, sin Felten, smatra da je loše što je njegova majka izabrala taj put.

"Moja najmlađa sestra Lejla je 10 godina stara i znam da je u školi nailazila na podsmehe, jer joj majka izgleda kao baka. Kako će tek biti sa ovim četvorkama", upitao je mladić, čiji je otac umro 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: