Poznate ličnosti pozdravile ishod referenduma u Irskoj

Nekoliko poznatih ličnosti pozdravilo je danas na internetu odluku Iraca da legalizuju homoseksualni brak, prenose britanski mediji.

Život

Izvor: Beta

Nedelja, 24.05.2015.

17:10

Default images
YouTube Printscreen

Irci su velikom većinom glasali za legalizaciju homoseksualnog braka na referendumu održanom u petak, a rezultati glasanja svedoče o sve slabijem uticaju crkve u toj tradicionalno katoličkoj zemlji.

Ukupno 62,4 odsto građana glasalo je za homoseksualni brak u Irskoj.

Među poznatim ličnostima prva se oglasila britanska spisateljica Džoana Rouling, koja je rekla da je Irska dala dobar primer čitavom svetu.

Glumica Olivia Vajd je napisala na Tviteru da je "ponosna što je Irkinja". Britanski glumac Ijan Makelen, poznat po ulozi čarobnjaka Gandalfa u filmu ""Gospodar prstenova", čestitao je Irskoj i dodao da je sada red na Severnu Irsku da isto učini.

Pozitivne komentare na internetu su uputili i glumice Džesika Čestejn i Elene DeDženeris kao i irski pevač Hozijer.

Irska će postatiti 19. zemlja u svetu i 14. u Evropi koja će legalizovati homoseksualni brak. Međutim, ta zemlja je jedina koja je putem referenduma legalizovala taj brak, dok su ostale to učinile parlamentarnim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: