Popio pivo pomoću robotske ruke kojom upravlja mislima

Nakon ranjavanja, Erik Sorto ostao je potpuno nepokretan. Ali, zahvaljujući novoj robotskoj protezi koja je povezana sa njegovim mozgom, sada ima priliku da sam obavi razne stvari...

Život

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

15:55

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Paralizovani Erik Sorto nakon 13 godina napokon je sam mogao da popije čašu piva, zahvaljujući robotskoj ruci kojom je upravljao sopstvenim mislima. Sorto je ostao potpuno paralizovan od vrata nadole nakon što je ranjen pre 13 godina.

Za razliku od sličnih tehnologija u kojima su ljudi proteze kontrolisali mislima, ova se razlikuje po tome što su elektrode ugradili u drugačiji deo Sortovog mozga.

Kod ostalih tehnologija uobičajeno se ciljalo na deo mozga u kojem se kontroliše rad mišića, a u ovom slučaju naučnici su prvi put ciljali na deo mozga zadužen za našu “nameru za kretanje”.

Naučnici s Kalteka na taj način omogućili su prirodnije kretanje ruke. Da bi pokrenuo robotsku ruku, Sorto mora da misli na ono što želi da uradi, umesto na svaku radnju zasebno, koju bi na primer zahtevao običan pozdrav rukom.

Naravno, tehnologija nije baš tako jednostavna i Sorto mora da razmišlja o brojnim radnjama da bi obavio jednostavne zadatke, ali i neprestano vežba.

Međutim, potencijal ove tehnologije svakako je ogroman i predstavlja nadu za mnoge ljude koji bi njenom primenom mogli da vrate deo autonomije u svoj život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: