Da li će afrički nosorozi postati američki "imigranti"?

Travnate ravnice Teksasa, stanište belorepog jelena i zvečarki, mogle bi uskoro da dobiju novog žitelja - afričkog nosoroga.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

13:50

Default images
Foto: Thinkstock

Ideja o preseljenju nosoroga u Teksas potakla je od američkog konzervacioniste Čarlija Sila koji zajedno sa nekoliko organizacija za zaštitu divljih životinja ima plan da dovede u Teksas na stotine mladunaca nosoroga.

Ako sve bude teklo po planu, nosorozi bi bili smešteni na velikim farmama na jugu i jugozapadu Teksasa.

Životinje bi bile čipovane i dobro čuvane - većina farmi je opremljeno helikopterima, a njihov DNK pohranjen u posebnoj banci podataka.

Nosorozi koji bi odrasli na pašnjacima držve "usamljene zvezde" mogli bi kasnije, kada se za to steknu uslovi, da budu vraćeni u svoja afrička staništa.

"Naša želja je da sačuvamo i spasemo ovu vrstu od potpunog nestanka", ističu pobornici preseljenja, a Sil kaže da je cilj tog ambicioznog projekta zaštita nosoroga od lovokradje i navodi da su teksaške ravnice pogodne za njihovo preseljenje jer imaju sličnu klimu i geografski položaj kao i južnoafričke savane.

Naravno, sve to pod uslovom da se afričke vlade saglase s tim i da Teksašani budu u stanju da finansiraju transport životinja.

Prema podacima ministarstva za ekologiju Južne Afrike, u kojoj živi gotovo celokupna populacija afričkih nosoroga, ilegalni lov na nosoroge dostigao je prošle godine novi rekord sa 1.215 ubijenih jedinki.

Nosorozi su na meti medjunarodnih bandi kriminalaca koje trguju njihovim rogovima, posebno u azijskim zemljama u kojima se oni koriste u tradicionalnoj medicini.

Ukoliko se Silov plan ostvari, to bi bio dosad najveći "egzodus" nosoroga iz Afrike.

Južnoafričko ministarstvo za ekologiju navodi da tek treba da dobije zvanični zahtev, ističući da će organizatori preseljenja morati da ispune stroge kriterijume predvidjene medjunarodnim poveljama o zaštiti ugroženih vrsta.

U Južnoj Africi živi oko 20.000 nosoroga. Prema teksaškom planu, nazvanom "Projekat 1.000", u Teksas bi trebalo da bude prebačen tek mali deo njih.

U Africi postoje dve vrste nosoroga: belih, kojih ima oko 20.000 i crnih čiji broj ne prelazi 5.000.

"Biće potrebno prikupiti obimnu dokumentaciju, životinje će morati da budu u karantinu", kazao je Sil, dodajući da će većina preseljenih nosoroga biti mladunci čije su majke ubijene.

Organizatori će u realizaciji projekta morati da se suoče sa nizom krupnih izazova. Nosorozi će mahom biti bebe koje treba hraniti flašicom. Njihov transport će se najpre obavljati kamionom, a zatim avionom.

Poznato je da su nosorozi veoma "nezgodni" putnici. Njihovo zdravlje moglo bi da bude ugroženo dugim putovanjem, a avionom se mogu prevesti tek par njih istovremeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: