Čudnovate zveri sa dna okeana (VIDEO)

Dno okeana na Zemlji slabije je istraženo od površine Meseca.

Život

Izvor: Tportal.hr

Subota, 23.05.2015.

08:15

Default images

U prilog tome govori činjenica da je 95 odsto dna mapirano rezolucijom od oko pet kilometara, dok je cela površina Meseca snimljena u rezoluciji od 100 metara. Zanimljivo je da je i više od 60 odsto Marsa snimljeno rezolucijom od oko 20 metara.

Okeanos Explorer, brod američke agencije NOAA-e, svake godine mapira površinu morskog dna nešto manju od površine Srbije. U poređenju s celim okeanskim dnom to nije veliko područje, međutim otkrića do kojih su naučnici do sada došli su fascinantna: mala stvorenja u hidrotermalnim otvorima, dubinski vulkani, drevna klizišta, nove, neobične vrste riba, rakova, glavonožaca...

Prošlog meseca tokom putovanja oko Portorika i Američkih Devičanskih Ostrva NOAA brod je zabeležio stotinjak vrsta riba, pedesetak vrsta korala i stotinjak drugih beskičmenjaka. Jedna vrsta ribe je nova, tako da još nije dobila naziv, a jedno stvorenje slično meduzi ranije je viđeno samo jednom.

Tim je takođe snimio neke neobične oblike ponašanja, među kojima lov morske zvezde, rakove koji se čiste i raka samca kako koristi morsku anemonu kao kućicu.

“To je poslednja granica”, kaže u duhu “Zvezdanih staza” Majk Čidl, profesor geofizike na Univerzitetu u Vajomingu. “Jedini način da ga ispitamo je da idemo do dna”.

Naime, sateliti mogu tek ugrubo zabeležiti oblik morskog dna, spuštanje na dubinu od dva do pet kilometara je tehnološki vrlo zahtevno, a za otkrivanje životinja na dnu potrebne su podmornice koje mogu izdržati izuzetno visok pritisak.

Osim toga naučnici kažu da je teško znati kako da započnu istraživanje kad ne znaju šta ih dole čeka.

Okeanos Explorer istražuje morsko dno od 2008. Jedan od zadataka je da ga kartografira, a drugi da ga snima podvodnim kamerama. Mapiranje se obavlja sonarom u rezolucijama između 10 i 50 metara, u zavisnosti od dubine.

Svake godine misija mapira između 60.000 i 100.000 kvadratnih kilometara dna.

Tokom istraživanja Meksičkog zaliva u aprilu 2014. brod je otkrio male vulkane koji u vodu izbacuju asfalt u oblicima sličnim cvetovima. Tim ih nazvao katranski lokvanji.

Okeanos je u Meksičkom zalivu takođe otkrio i više starih olupina brodova. U kanjonu Mona pored Portorika otkrio je drevno klizište dugo 14,5 km, široko desetak kilometara. Za istraživanja u indonezijskim vodama pronađena je neobična lignju s rogom nazvana pogo. U području srednje kajmanskog raseda 2011. isti tim pronašao je hidrotermalne izvore koji izbacuju vodu na temperaturi od 226 stepeni Celzijusa oko kojih žive stvorenja potpuno drugačija od svih ostalih na svetu.

Neka od neobičnih stvorenja snimljenih na ovim putovanjima možete videti u priloženom videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: