Nastradali u Pompeji uskoro će ponovo “oživeti”

Nakon duge restauracije, gipsani odlivci 86 osoba nastradalih tokom erupcije Vezuva pre skoro 2.000 godina biće izloženi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju na izložbi pod nazivom “Pompeji i Evropa”.

Život

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 21.05.2015.

14:16

Default images

Nakon više od 1.900 godina, zatrpana tela nastradalih u Pompeji ugledaće svetlost dana.

“Uprkos tome što se ova tragedija desila tako davno, i dalje je podjednako dirljivo rukovati ostacima preminulih. U pitanju su sudbine ljudi, ne samo arheologija”, izjavila je Stefanija Đudiće, konzervator Nacionalnog arheloškog muzeja u Napulju.

Čuveni antički grad nalazio se na jugu Apeninskog poluostrva, jugoistočno od današnjeg Napulja u Italji.

Grad je poptuno uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. avgusta 79. godine. Nakon 18-časovnog izbacivanja pepela u vazduh, prekrila ga je vrela lava, uništavajući sve pred sobom.

Mesto je bilo napušteno sve do njegovog ponovnog otkrića 1748. godine, kada su otpočela i iskopavanja - mnoge građevine, artefakti i skeleti pronađeni ispod ruševina u netaknutom stanju.

Očvrsle naslage pepela formirale su u međuvremenu poroznu membranu u kojoj su meka tkiva tela istrulela, a skeleti ostali očuvani.

Zahvaljujući posebnoj metodi i gipsanim odlivcima, naučnici su uspeli da “zarobe” tela u položaju u kojem su osobe preminule, pre nego što su izvučena na površinu. Ova tehnika omogućila im je da vide izraze lica preminulih, kao i mnoge druge detalje, poput odeće, frizure… Zanimljivo je da su sačuvana čak i tela uginulih životinja.

Do sada je pronađeno oko 1.150 skeleta, mada trećini grada tek predstoje iskopavanja.

Pompeju, koja se danas nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, godišnje poseti više od 2 i po miliona turista.
*
*
*
Foto: Carlo Mirante, themadpenguin, Heleen Kwant, Simon & Vicki/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: