Pronađena najstarija igračka u Evropi?

Iako na prvi pogled možda izgleda kao neobična skulptura ili savijena cev, ovaj jedinstveni objekat smatra se najstarijom igračkom u Evropi.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2015.

16:25

Default images
Foto: Screenshot

Tračanski bronzani artefakt koji podseća na glavu rode datuje se u kasno bronzano doba, između 1500. i 1200. godine pre nove ere.

Pronašlo ga je lokalni stanovnici u blizini grada Zlatograda u Rodopima u Bugarskoj, a načinjen je od mešavine bronze i srebra.

Glavu igračke moguće je pomerati, zbog čega su deca mogla da proizvedu efekat "pijenja vode". Telo ptice ima oblik tripoda, odnosno stativa fotoaparata.

Oči igračke izrađene su od poludragog kamena karnelijana koji je bilo moguće nabaviti na lokalnim nalazištima.

Prema Bugarskoj nacionalnoj televiziji, ceo objekat u celini teži tek nešto više od 30 grama.

Krasimir Leštakov, vanredni profesor Univerziteta u Sofiji koji predaje praistoriju i arheologiju navodi da je u pitanju jedina poznata igračka iz kasnog bronzanog doba (između 2200. i 750/700. godine pre nove ere), stara oko 3500 godina.

“Teško je reći čemu je ovaj predmet služio jer do sada nijedan sličan nije pronađen, tako da je za sada označen kao igračka. Nije isključeno da je mogao da ima neku drugu funkciju, na primer u okviru religijske prakse antičkih Tračana. Nažalost, o ovom periodu - drugom mlenijumu pre nove ere - ne zna se mnogo jer nema pisanih izvora”, izjavio je arheolog Nikolaj Ovčarov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: