Vanzemaljski život je možda tamo gde ga najmanje očekujemo

Naučnici kažu da na Saturnovom mesecu Enceladu možda ima vanzemaljskih oblika života.

Život

Izvor: techtimes.com

Nedelja, 10.05.2015.

18:28

Default images
Encelad (Foto: Beta / AP Photo/NASA)

Potraga za vanzemaljskim oblicima života zaokuplja naučnike već decenijama. Do sada nije pronađen ni jedan pouzdan dokaz prisustva živih bića van naše planete. Međtuim, ljudi su uspeli da istraže samo male delove svemira.

Saturn je šesta planeta od Sunca i ima čak 62 satelita koji kruže oko njega. Encelad je šesti najveći mesec i ima tek oko 500 kilometara u prečniku. Naučnici veruju da je on jedno od najpogodnijih mesta u Sunčevom sistemu za postojanje vanzemaljskih oblika života.

Encelad je prekriven ledom, ali je geološki aktivan, zbog čega postoji osnovana sumnja da pod ledenom površinom ima tečne vode.

Cassini sonda obilazi oko Saturna još od 2004. i proučava led i gasove koji izbijaju iz Enceladovog tla. Naučnici su takođe razvili model koji im omogućava da procenjuju pH vrednost i salinitet tih gejzira.

Oni su otkrili da je pH vrednost vodene pare od 11 do 12, a poznato je da takav nivo mogu tolerisati određeni organizmi na Zemlji.

Ovaj proces je ključan za astrobiologiju, jer molekularni vodonik može da pokrene formiranje organskih jedinjenja poput aminokiselina, važnim za stvaranje živih bića, ali i služiti kao hrana mikrobima.

Otkriće da nismo sami u svemiru moglo bi biti jedno od najvećih u istoriji čovečanstva. Najnovije analize Encelada važan su korak u razumevanju našeg sistema.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Geochimica et Cosmochimica Acta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: