Od bubašvabe iz doba dinosaurusa biste imali noćne more

Bubašvaba opasnog izgleda koja je živela u doba dinosaurusa pronađena je u ćilibaru u Mjanmaru.

Život

Izvor: Newser

Utorak, 05.05.2015.

18:28

Default images
Ilustracija (Foto: Thinkstock.com)

Ovaj 100 miliona godina star insekt podseća na mešavinu bubašvabe, komarca i bogomoljke.

“Na prvi pogled znao sam da je reč o do sad nepoznatom stvorenju”, rekao je slovački naučnik Peter Vršanski za BBC. “Ništa slično danas ne živi na Zemlji”.

Vršanski je sa nemačkim kolegom Ginterom Behlijem zaključio da su drevne bubašvabe verovatno bile noćni grabljivci.

“Ovo malo čudovište bilo je usamljeni lovac, spreman da trčiv velikom brzinom, zahvaljujući telu koje ne liči ni na jednu od danas postojećih buba”, kaže Vršanski.

Često je letela i grabila plen “snažnim kratkim bodljama koje je imala na ekstremno dugim nogama”.

Utešno je to što je ovo stvorenje koje je dobilo naziv Manipulator modificaputis bilo svega 12 cm dugačko. To znači da nije izgledalo ni približno zastrašujuće kao drugi insekti predatori iz tog doba poput Raphidiomimidae.

To su bile velike bube sa rasponom krila od gotovo 20 cm koje su lovile druge insekte. Još užasnija bila je Aegirocassis benmoulae, dugačka više od dva metra koja je živela pre 480 miliona godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: