Rusi pripremaju novu sondu za Marsov satelit

Ruska savezna svemirska agencija Roskosmos planira da lansira novu sondu za ispitivanje tla na Marsovom satelitu Fobos, u skladu s nacrtom ruskog novog svemirskog programa od 2016. do 2025. godine, koji je danas zvanično predstavljen.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

15:40

Default images
foto: wikimedia.org

Prema dokumentu, ekspedicija na Mars planirana je za 2024. godinu, kako bi se dopremili uzorci tla s Fobosa na Zemlju. Projekat je procenjen na 10,3 milijarde rubalja (198 miliona dolara), prenosi Tas.

Ta suma je dva puta veća od one koja je bila predviđena prošle godine. Roskomsos planira novu ekspediciju, posle propasti prethodne misije na Fobos.

Kosmička sonda na Fobos bila je lansirana 9. novembra 2011. godine i očekivalo se da će stići u Marsovu orbitu i uzeti uzorke s tog prirodnog Marsovog satelita.

Sonda, međutim nije uspela da izađe na putanju za let prema Marsu, jer je zbog kvara na motoru, ostala blizu Zemljine orbite. Njene krhotine pale su na Zemlju 15. januara. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, njeni delovi koji nisu sagoreli u atmosferi pali su u Pacifik, 1.250 kilometra od čileanskog ostrva Velington.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: