Nestajanje živog sveta: “Mrtve zone” sada i na otvorenom moru

U tzv. “mrtvim zonama” retko koji oblik života može da preživi. Ove zone imaju toliko nisku koncentraciju kiseonika da morski život ili izumire, ili napušta tu oblast.

Život

Izvor: Washington Post

Subota, 02.05.2015.

17:30

Default images

Ove puste oblasti uglavnom se javljaju u priobalnim područjima, a njihovo javljanje najčešće uzrokuje prisustvo velikih količina azota poreklom iz veštačkih đubriva, izduvnih gasova i kanalizacije. Takvi uslovi pogoduju prekomernom razmnožavanju algi koje crpe kiseonik.

Međutim, nemački i kanadski istraživači tokom sedmogodišneg istraživanja pronašli su prvu mrtvu zonu na otvorenoj površini okeana - tačnije, u tropskim vodama severnog Atlantika, stotinu kilometara od Zapadne Afrike, kao i severno od Zelenortskih ostrva.

“Postoji mogućnost da ove zone u jednom trenutku dospeju do ostrva, što bi moglo da prouzrokuje ozbilje poremećaje u ekosistemu, uključujući izumiranje mnogih marinskih vrsta”, navodi Johanes Karstensen, istraživač Geomar Helmholc centra za okeanska istraživanja u Kijelu u Nemačkoj.

Karstensen dodaje da se do sada mislilo da minimalna koncentracija kiseonika na otvorenoj površini Atlantskog okeana iznosi jedan milimetar po litru morske vode. U ovim oblastima, međutim, novi kiseonika bio je 20 puta manji, što znači da u vodenim oblastima na površini okeana gotovo da nije bilo uopšte kiseonika. Neke od njih u prečniku imaju i 100 do 150 kilometara.

Stručnjaci pretpostavljaju širenje mrtvih zona uzrokuje porast temperature vode koji nastaje usled globalnog zagrevanja. Od 1960. do 2008. godine broj mrtvih zona udvostručavao se gotovo svake decenije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Biogeosciences”

Foto: frankieleon/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: