Kako da iz glave izbacite "zaraznu" pesmu ?

Da li vam se često desi da ne možete da izbacite neku pesmu iz glave? Novo istraživanje ima rešenje za to.

Život

Izvor: Huffington Post

Utorak, 28.04.2015.

15:26

Default images

Foto: m0php / www.sxc.hu

Prema studiji koju su sproveli psiholozi Univerziteta Reding u Velikoj Britaniji, ako vam se neka pesma “uvrti” u glavu, trebalo bi da uzmete žvakaću gumu, jer žvakanje odvraća pažnju sa neke melodije ili reči.

Istraživači kažu da se čak 90 odsto ljudi barem jednom sedmično “bori” da izbaci neku pesmu iz glave, a da 15 odsto njih to smatra “napornim”.

Naučnici koji su svoj rad objavili u magazinu “Journal of Experimental Psychology” kažu da na sličnim tehnikama možete skrenuti i neke negativne misli.

Za potrebe eksperimenta, istraživači su ispitanicima (98) dali da slušaju dve pesme: "Payphone" Maroon 5 i "Play Hard" Dejvida Gete. Nakon tri minuta, dobili su zadatak da pritisnu dugme svaki put kad im se pesma ponovo pojavi u mislima. U pauzi su žvakali žvakaću gumu, udarali prstima o sto ili sedeli mirno.

Istraživači su otkrili da osobe koje su žvakale žvakaću gumu nakon slušanja pesme, za trećinu lakše uspevali da je izbace iz glave, u odnosu na ostale ispitanike.

“Neki delovi mozga zaduženi za slušanje, pamćenje i razmišljanje o muzici ne uključuju samo deo zadužen za sluh, nego i za govor. Time što žvaćete žvakaću gumu, vi sprečavate prisećanje”, objašnjava dr Fil Biman, vođa istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: