"Čudovište vegetarijanac" iz doba Jure zbunjuje naučnike

Tiranosaurus reks, možda najpoznatiji mesožder na svetu, imao je čudnog rođaka, vegetarijanca, čija malena glava, dug vrat i zdepasti prsti zbunjuju naučnike.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

09:41

Default images

Čilesaurus dijegosuarezi (Chilesaurus diegosuarezi) imao je kljun nalik ptičijem sa zubima u obliku lista što ukazuje da se hranio biljkama ali su njegove zadnje noge slične teropodima - grupi koju su činili ozloglašene ubice poput ti reksa, velosiraptora i rogatog karnotaurusa.

"Čilesaurus je jedan od najbizarnijih dinosaurusa ikada pronadjenih", rekao je AFP-u Fernando Novas iz argentinskog Prirodnjačkog muzeja i koautor studije objavljene u listu Nature.

"U početku sam bio ubedjen da smo uzeli delove tri različita dinosaurusa, ali kada je skelet sastavljen postalo je očigledno da svi delovi pripadaju jednoj vrsti dinosaurusa", dodao je on.

Ovo čudno stvorene nazvano je po Čileu - zemlji u kojoj su fosili pronadjeni i sedmogodišnjem dečaku Dijegu Suarezu koji je kosti prvi otkrio 2004. dok je sa roditeljima-geolozima planinario Andima.

Do sada je iskopano desetak uzoraka Čilesaurusa.

Teropodi poput ti reksa imali su kratke vratove, velike glave i snažne, mišićave zadnje noge, mnogo veće od ruku, oštre kandže i čeljusti sa kao nož oštrim zubima.

Čilesaurus je mnogo manje zastrašujuć.

"Proporcionalno mala lobanja Čilesaurusa, sa kljunom i zubi u obliku lista pokazuju da se on hranio isključivo biljkama. Podlaktice su mu robusne ali na rukama ima samo dva zdepasta prsta".

Većina otkrivenik skeleta veličine su ćurke ali nekoliko izolovanih kostiju pokazuje da je Čilesaurus mogao da dostigne veličinu do tri metra u dužini.

"Zbunjuje nas čudna anatomija Čilesaurusa koja podseća na druge grupe dinosaurusa", rekao je Novas.

On i nejgov tim Čilesaurusa porede sa platipusom koji je imao kljun nalik pačjem, rep poput dabrovog i stopala poput vidrinih - karakteristike raznih životinja spakovane u jednu.

Čilesaurusova karlica slična je dinosaurusima koji su leteli poput Stegosaurusa, zadnje noge sa stopalima sa četiri prsta liče na one kakve su imali gušteri-dinosaurusi poput Brontosaurusa. Novas i nejgov tim veruju da je Ccilesaurus novi tip teropoda - "evolutivna slagalica koja će izazvati debatu medju paleontolozima".

Čilesaurus je živeo na kraju doba Jure, pre oko 145 miliona godina, davno pre nego što je ti reks vladao pre 70 do 65 miliona godina.

foto: flickr.com/m01229

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: