Uz pomoć solarne energije pretvorili slanu vodu u pitku

Desalinizacija se koristi u celom svetu ali problem je što je taj proces preskup. Sada su stručnjaci osmislili način za pretvaranje slane vode u pitku uz pomoć solarne energije.

Život

Izvor: 24sata.hr

Utorak, 28.04.2015.

08:17

Default images

USAID (United States Agency for International Development) nedavno je objavio pobednike Desal nagrade, takmičenja čiji je cilj bio doći do pristupačnog rešenja za desalinizaciju (proces pretvaranja slane vode u pitku).

Pobednički tim morao je da ispuni tri kriterijuma: njihovo rešenje moralo je biti isplativo, održivo i energetski efikasno. 140.000 dolara vrednu nagradu odneo je tim koji se sastoji od ljudi s MIT-a i Jain Irrigations Systemsa.

Njihova metoda koristi solarne panele za punjenje baterija koje zatim pokreću sistem koji uklanja so iz vode. Ovaj proces uklanja čestice soli koristeći lagano električno punjenje koje pomaže da se so izdvoji iz vode. Takođe, koristi UV svetlo za dezinfekciju vode kako bi bila pitka. Njihova mašina je dizajnirana za korišćenje na mestima na kojima nema puno sveže vode, ali ima dovoljno sunčeve svetlosti.

Desalinizacija se trenutno koristi u celom svetu. Međutim, smatra se skupim procesom uglavnom zbog velike količine električne energije koju treba utrošiti da bi se proces završio.

Pobednički tim je uspešno testirao svoj proizvod u Novom Meksiku gde su pokretali mašinu puna 24 sata i uspešno su uklonili so iz 8000 litara vode. Sledeći korak je testiranje mašine u težim uslovima i videti da li je sposobna da omogući vodu za veća područja.

foto: flickr.com/cipher

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: